Prevenció a l'eix central

Sistema antiterrorista a Vivand en moments puntuals

Escaldes-Engordany ha plantejat que els sistemes per prevenir atemptats a l’avinguda Carlemany s’activin en moments concrets

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany estan ultimant amb la policia i el Govern els sistemes de seguretat per evitar possibles atacs terroristes a les avingudes Meritxell i Carlemany que haurien d’estar instal·lats a finals d’any. Les autoritats implicades estan analitzant les ubicacions on s’instal·laran els ginys, però un aspecte que encara s’ha de concretar, sobretot en el cas de l’avinguda Carlemany, és el temps en què les barreres de seguretat estaran activades. Una possibilitat que s’està plantejant des del comú és que no sempre estiguin aixecades per tal de facilitar l’accés dels serveis d’emergències, de la policia, dels bombers o dels veïns.

Per ara, el sistema de les barreres horitzontals és el que agafa més força com a giny per bloquejar el pas dels vehicles i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, explica que s’ha parlat de l’opció que el mecanisme no hi sigui de forma permanent. La representant escaldenca diu que l’estructura “no té per què estar sempre posada” i que el mecanisme ha de ser “una cosa accessible i adaptada a totes les necessitats que tenim”. “No és només posar una estructura. Hem de comptar que hi ha vehicles que entren, com els bombers i la policia”, diu Marín, que conclou que “tot això s’ha d’estudiar bé”.

La cònsol major apunta que una opció és que les barreres, que estaran ubicades sota terra, quedin aixecades els caps de setmana, durant els ponts o els dies festius, quan es preveu que al país hi hagi una quantitat important de vehicles.

LES NECESSITATS DELS VEÏNS

“Ha de ser una cosa que pugui conviure amb les necessitats d’un carrer per a vianants on hi ha veïns, hotels o pàrquings”, relata Marín, que posa com a exemple un tram determinat de Carlemany, concretament el que conflueix amb l’avinguda de les Escoles i el carrer Picó, on hi ha un estacionament. “Allà alguna cosa s’ha de posar, però també hem de comptar que hi ha un pàrquing just al costat amb veïns que han de sortir amb el cotxe”, expressa Marín, que al mateix temps afirma que tot això està sent analitzat per la policia. En tot cas, des del comú escaldenc expliquen que finalment s’ha descartat el sistema que punxa els neumàtics i malmet l’eix del vehicle fins a impedir que avanci. Quan es concreti amb exactitud totes les condicions, els comuns de la capital i d’Escaldes-Engordany obriran un concurs públic per escollir l’empresa que haurà de subministrar els ginys, que són molt semblants als que s’utilitzen en un centre comercial de Tolosa. La policia ja ha fet l’informe per concretar el sistema de seguretat escollit.

En un principi, també es va proposar que fossin pilones verticals, però Marín remarca que després de les converses, es va anar precisant i es va mirar de buscar un projecte “adaptat a la morfologia tant de Carlemany com de l’avinguda Meritxell”. De fet, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, explica que també s’ha buscat la possibilitat que s’ubiquin jardineres de dimensions importants com a elements que evitin l’entrada dels vehicles en una de les artèries de la ciutat. Marsol preveu que de cara al mes d’octubre tot estigui “bastant determinat”, si bé reconeix que la capital té menys maldecaps a l’hora de gestionar la convivència entre els sistemes de seguretat i l’arribada de vehicles, perquè ja hi ha alguns accessos a l’avinguda Meritxell que estan blindats del pas de cotxes. Marsol recorda que a Josep Rossell Calva i a l’avinguda Consell d’Europa ja s’hi han instal·lat bancs de granit i s’hi han posat arbres, per la qual cosa “ja serà molt difícil que algun cotxe s’emporti tot allò i hi entri”. A més, una altra de les diferències amb Escaldes és que a l’avinguda Meritxell hi ha menys accessos i tampoc pàrquings. “Està bastant protegit”, remarca Marsol.

ZOOM

Etapes

Els atacs a Barcelona van accelerar les converses

Les converses amb la policia

sobre la instal·lació de les

barreres de seguretat van començar poc després dels atemptats terroristes de l’any passat a la Rambla de Barcelona i Cambrils.

Mostres

Visites a Tolosa per triar el sistema de seguretat

Per escollir el giny, s’han realitzat visites a diferents indrets de Tolosa molt concorreguts per la població. Allà s’hi van traslladar membres de la policia i representants dels comuns per veure els sistemes de primera mà.

Sistema antiterrorista a Vivand en moments puntuals

tracking