El nombre d'isards baixa i es redueixen un terç les captures

Medi Ambient fixa en 96 els animals que es podran abatre en la Setmana cinegètica i en 537 els caçadors que hi podran participar

El nombre d'isards baixa i es redueixen un terç les capturesARXIU

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Medi Ambient ha fixat en 96 el nombre d’exemplars que podran capturar els 537 caçadors apuntats a la Setmana de l’isard, que enguany se celebrarà del 16 al 23 de setembre. Uns números que s’allunyen dels 143 exemplars autoritzats i 569 caçadors de l’any passat i que impliquen que es podrà caçar un isard per cada colla, que haurà de tenir un mínim de sis membres. Així es va acordar ahir en la reunió de la comissió del seguiment de la caça un cop estudiats els resultats dels recomptes efectuats pels banders durant aquest estiu.

El director del cos, Miquel Rossell, va explicar que el comptatge d’aquests animals als vedats de caça ha permès localitzar fins a 665 isards, dels quals 114 són cabrits. En concret, es van observar 87 isards a Xixerella, 73 a Sorteny, 76 a Ransol i 429 en terreny cinegètic comú. Unes xifres que deixen l’índex de creixement de la població el 2018 en un 17,14% i el de captura en un 14,57%, tres punts per sota de l’any passat.

Davallada del nombre d’isards

En aquest sentit, Rossell va reconèixer que el nombre d’isards comptabilitzats enguany “ha baixat considerablement respecte dels 800 del 2017”, i consegüentment també ho ha fet el nombre de captures autoritzades. “La disminució es pot atribuir a les condicions del clima de la primavera, ja que hem tingut una temporada en què hi ha hagut menjar a tot arreu, sobretot a les parts boscoses, i els isards no han hagut de sortir a zones on poden ser observats més fàcilment”, va argumentar, i va apuntar que “això és un recompte de mínims, però podríem rondar els 1.000 exemplars a tot Andorra”. El president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, va manifestar la bona sintonia amb el ministeri i va destacar “una cabana extraordinaria de 1.000 exemplars”. Així, va considerar raonable la reducció de les captures per la davallada dels animals censats i consegüentment el pas de quatre a sis membres per colla. “Els que eren quatre ara s’hauran d’ajuntar o fer un plantejament diferent”, va dir i va afegir que “hi ha moltes colles que s’han reduit”. Des del Govern van posar l’accent en el fet que “cal tenir en compte que el 2017 va ser un any en què es va produir un pic excepcional en la població d’isards”.

La xifra dels 665 d’enguany, van indicar, “és molt similar a la dels anys compresos entre el 2013 i el 2016”. Pel que fa a la salut de la cabana, Miquel Rossell va congratular-se per “un estat perfecte” i va afirmar que “aquest estiu no s’han trobat isards morts”. El cap dels banders va referir-se a la informació del departament de Medi Ambient, que assegura que “des del setembre del 2017 s’han analitzat 80 mostres de melsa”, que indiquen que 5 isards eren portadors de pestivirus. Tots trobats al vedat d’Enclar, on aquest any s’han comptat un total de 315 exemplars, 83 més que el 2017.

Una zona en la qual s’ha autoritzat abatre 39 animals, xifra que duplica els 20 exemplars de l’any passat. Rossell va anunciar que enguany s’habilitarà un punt de control per facilitar el control de la peça capturada.

El Govern obrirà el període per constituir les colles el 27 d’agost i el tancarà el 5 de setembre a e-tramits.ad.

tracking