Política

Pere López denuncia que el sistema polític actual té “falles estructurals”

Afirma que el paper del Consell és “residual” i que es governa “sense visió de futur”

Pere López denuncia que el sistema polític actual té “falles estructurals”BISBAT D'URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del PS, Pere López, denuncia que el sistema parlamentari actual “té falles estructurals” per la manca de representativitat i de proporcionalitat que impera i que a parer seu té com a conseqüència que el model “no funcioni de forma adequada” i no sigui “capaç de donar solucions als reptes del país”. El conseller general socialdemòcrata afirma que “el paper del Consell General és residual i es governa al dia a dia sense visió de futur, sense consensos ni diàleg”.

Per això aposta per donar a la cambra “el paper central en la vida política que li correspon” per tal que “esdevingui un veritable parlament”, “útil” i que “els ciutadans s’hi sentin identificats i reflectits”. Per tal de dotar-lo de representativitat, aposta per augmentar la base electoral permetent la doble nacionalitat i reduint el termini d’anys per obtenir-la i per introduir proporcionalitat al sistema electoral. Propostes que va exposar a la ponència que va pronunciar a la Diada Andorrana de Prada.

El parlamentari alerta que aquest model té com a conseqüència enfrontaments parlamentaris continus, que es governi sense arribar a acords sobre grans temes, que hi hagi manca d’alternances en les majories parlamentàries i que no s’afrontin problemes estructurals com la sanitat, la funció pública o les pensions. Tot plegat provoca, adverteix, un distanciament de la ciutadania cap a la política.

López critica un sistema que permet que governi un partit votat només pel 7% de la població quan “cap país ho fa per sota del 20%”, com Luxemburg, i afegeix que “tot el Consell General té una representativitat, 20,6%, inferior a les majories parlamentàries”. A més, es queixa de la manca de proporcionalitat i de representació del territori, ja que afirma que en tots els petits estats l’assignació d’escons és proporcional i que la quantitat de seients per circumscripció és variable en funció del nombre d’habitants.

EL COPRÍNCEP EPISCOPAL DESTACA EL PAPER D'ANDORRA

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va destacar en la seva intervenció a Prada el fet que Andorra participi a l’ONU i que formi part dels territoris de parla catalana. “Jo com a Copríncep d’Andorra, accepto feliç formar part d’aquest petit Estat que forma part dels països de parla catalana i que abandera el català en les Nacions Unides i sento la responsabilitat que em dona aquest servei”, va declarar Vives, que es va desplaçar fins al Lycée Renouvier per veure els assistents a la Diada Andorrana. Allà va saludar el síndic general, Vicenç Mateu, els consellers generals que hi havia i també els membres de la junta de la Societat Andorrana de Ciències. El Copríncep va felicitar l’UCE pels 50 anys de vida i va posar en relleu la presència dels cristians durant aquests anys d’activitat.

tracking