Les immobiliàries asseguren que el risc de blanqueig al sector és baix

L’AGIA atribueix les disfuncions de què va alertar la Uifand al fet que encara s’han d’adaptar a les noves lleis aprovades els últims anys

Les immobiliàries asseguren que el risc de blanqueig al sector és baixARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les immobiliàries fan una crida a la calma després de la nota de la Uifand exigint al sector més mesures per prevenir possibles casos de blanqueig i de fi­nançament del terrorisme. El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, assegura que “no hi ha gaires possibilitats que es faci blanqueig de diners” en algunes de les operacions, i que de fet hi ha “poques denúncies” d’activitats sospitoses.

“No dic que no n’hi hagi [de moviments sospitosos] però les persones que volen blanquejar busquen recursos que siguin més mòbils i més ràpids”, comenta Galobardas, que al mateix temps afirma que el sector passa amb normalitat les inspeccions a les quals estan sotmesos periòdicament. “No tenim constància que el nostre sector sigui de gran risc”, diu Galobardas després de llegir la nota de l’òrgan, que havia detectat mancances que podrien ser aprofitades per al tràfic de diner negre. Tot i que el president de l’AGIA no defuig de les responsabilitats que ha de tenir el sector, considera que hi ha altres activitats que són més susceptibles de ser utilitzades per blanquejar diners, com ara el sector financer o bancari.

COMPLEMENTAR INFORMACIÓ

A més, Galobardas atribueix les disfuncions que ha pogut detectar la Uifand al fet que el sector encara no s’hagi adaptat completament a les noves normatives aprovades recentment. “És evident que hi ha moltes més obligacions per als agents immobiliaris”, diu el president de l’AGIA, que afirma que no està “especialment preocupat” per l’informe de l’ens que vetlla per l’eficàcia dels mecanismes d’alerta d’un possible desviament de diners per al seu ús fraudulent. Galobardas manifesta que al document de la Uifand el que es demana és “una sèrie d’informació que hem de completar per fer les transaccions” i que ara “s’haurà de veure com s’han d’implementar” els nous mètodes de funcionament. En tot cas, la mateixa agència ha anunciat que organitzarà cursos de formació dirigits als seus treballadors i que seran impartits per l’auditoria Crowe. En aquestes jornades es posarà èmfasi en la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme que es va aprovar l’any 2017. Està previst que aquests cursos, que seran d’una única sessió i duraran un dia sencer, comencin al setembre. El formulari d’inscripció ja es pot omplir a través de la pàgina web del Col·legi professional.

L’objectiu de l’AGIA és que cada setmana hi hagi un torn formant-se i que abans de les vacances de Nadal tots els treballadors del sector immobiliari ja hagin completat el curs. “Vam arribar a un acord amb una empresa independent perquè hi passi la majoria, i si pot ser, tots els immobiliaris i persones que estan de cara al públic i que tenen una relació amb el finançament”, relata Galobardas, que en referència a l’ampli volum legislatiu que hi ha actualment, considera que havien d’oferir “possibilitats de formació perquè hi ha molta cosa”.

L'ESTUDI SOBRE ELS LLOGUERS NO ES PUBLICARÀ FINS A LA TARDOR

Els estudis encomanats per l’AGIA i que han de servir per donar un retrat actual sobre la falta d’habitatges no estaran enllestits fins a la tardor. Galobardas explica que les anàlisis dels experts, que haurien d’haver finalitzat a l’estiu, s’han trobat amb alguns contratemps a causa de les dificultats per obtenir determinades informacions per part dels comuns. Els motius de les divergències es deuen al fet que algunes administracions s’han mostrat reticents a proporcionar dades que podrien ser personals i que podrien vulnerar el dret de confidencialitat. Galobardas assegura que l’empresa que fa l’estudi no distribuirà les dades personals i que ara s’està dialogant amb els comuns. “Esperem convencer-los”, diu el president de l’AGIA, que no especifica quines administracions han presentat més dificultats. Galobardas sosté que aquest estudi és necessari per saber la tendència del mercat i que analitzarà diferents indicadors, com ara els preus, les condicions de demanda o els tipus de contractes. Al mateix temps, reconeix que la cartera d’immobles per al lloguer “ha anat baixant” i que “és veritat que hi ha certa tendència perquè els preus pugin”.

tracking