reportatge

29 anys insuficients

El Tribunal Superior avala que no s’hagi renovat el permís de residència i treball a un resident processat per un delicte d’abús sexual a un menor i condemnat per un altre d’exhibicionisme. L’arrelament al país és insuficient per la gravetat dels fets, resol la sentència.

29 anys insuficients

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recurrent al·lega que viu al Principat des del 1989 i que té dona i dues filles, de nacionalitat andorrana. Arguments que per a la sala administrativa del Tribunal Superior no tenen prou pes davant la gravetat de les dues situacions que l’han enfrontat amb la justícia: per un costat el processament per un delicte major d’abús sexual amb prevalença a menor d’edat i, a posteriori, per la condemna via ordenança penal per un delicte d’exhibicionisme també davant menors. Davant l’arrelament “s’ha de considerar prevalent la seguretat de les persones”, apunta la sentència, per acabar confirmant la decisió presa el març del 2017 pel Govern de no renovar al demandant el permís de residència i treball.

L’home va portar la resolució de l’administració a la justícia argumentant els lligams que té al Principat, però també que els fets que havien donat lloc a la decisió de no prorrogar-li l’autorització d’immigració eren “totalment aïllats” i no responien a “una conducta perillosa”. La justícia, per contra, considera que els seus actes sí que signifiquen un risc i que, per tant, s’adscriuen als termes que preveu la Llei d’immigració. L’article 67 del citat text assenyala com a motiu de la denegació de la renovació del permís de residència “representar un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns i per a l’ordre públic en general”. Els magistrats del Superior consideren que la circumstància es dona tenint en compte que es tracta de delictes contra la llibertat sexual i que s’han vist afectats menors d’edats, víctimes més vulnerables.

Tanmateix, assenyala la resolució, “resulta enormement rellevant que es tracti de conductes repetides en el temps”. El mes de juliol del 2015 el demandant va ser detingut i va ingressar al centre penitenciari acusat d’abusos a un menor d’edat. Un any després, el juliol del 2016, ja en llibertat, va cometre un delicte d’exhibicionisme. En aquest cas se’l va jutjar amb una vista ràpida (que comporta que l’acusat es mostra d’acord amb la pena) a una pena de 5 mesos de presó condicional i una multa de 500 euros.

El Tribunal admet “l’arrelament innegable” al país de l’home però insisteix que “s’ha de considerar prevalent la seguretat de les persones, que s’ha vist compromesa en aquest cas per l’actuació de l’agent”. “Es tracta d’uns fets particularment execrables que han afectat menors d’edat, que són especialment vulnerables i, a més, es tracta de conductes repetides, la qual cosa incrementa el risc que es tornin a produir”, justifiquen els magistrats.

Una mesura de menys impacte

Malgrat que el Tribunal reconeix que hi haurà un impacte en la vida familiar, també apunta que es tracta d’una mesura menys perjudicial que una expulsió, que significa la prohibició total de l’entrada a ter­ritori andorrà i, per tant, no contempla ni els viatges com a turista. “La denegació de l’autorització de residència no comporta aquest efecte tan rigorós” perquè hi podrà haver visites familiars.

tracking