reportatge

L'Hospitalet ofereix casa a mares solteres en situació vulnerable per salvar l'escola

El municipi vol aturar la pèrdua d’habitants amb un projecte per a mares solteres en situació vulnerable que treballaran al poble i alhora portaran els fills al centre escolar. La finalitat és garantir l’obertura del recinte i aturar d’aquesta manera la despoblació.

L'Hospitalet ofereix casa a mares solteres en situació vulnerable per salvar l'escola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospitalet ha posat en marxa un pla per intentar repoblar el municipi. La localitat, que està a escassos quilòmetres del Pas de la Casa, ha perdut els últims vint anys fins a un 45% de la població, i per això, la institució local té planejat habilitar una residència social per a mares solteres en situació vulnerable. Això hauria de permetre l’arribada també de nous nens, que permetria salvar l’escola de la comuna francesa. En total, s’hi allotjarien sis mares i nou infants.

Segons ha publicat aquesta setmana el diari francès Les Échos, està previst que la residència s’obri l’any que ve dins d’un programa pilot que durarà uns tres anys. A l’edifici, s’hi habilitaran sis pisos i una sala comuna. Els treballs, segons explica el rotatiu gal, començaran aquest any i els fons per deixar el pis enllestit seran aportats pel govern francès i una altra part procedents d’altres organismes europeus. La despesa de funcionament, que es calcula que serà d’uns 145.000 euros per any, la pagarà l’Estat gal.

Després d’anys de lluita, l’alcalde de l’Hospitalet, Arnaud Diaz, ha aconseguit que les seves reivindicacions s’hagin complert. De fet, la defensa de la causa ja va començar fa uns anys, el 2011, amb l’obertura d’una pàgina web per reclamar que les zones de muntanya afectades per la despoblació no perdessin serveis bàsics com l’escola. La insistència per culminar el projecte d’una residència social ha durat anys. En fa cinc que va iniciar els tràmits per fer l’edifici i la resposta definitiva s’ha allargat en el temps atès que els respectius governs del país veí tenien dubtes sobre l’atractivitat de la vila, ubicada en un lloc remot dels Pirineus.

El 2016, quan el Partit Socialista liderava l’executiu, Diaz va organitzar una manifestació per demanar que l’executiu decidís apostar pel projecte. La seva reivindicació va ser finalment escoltada i va ser convocat per reunir-se amb el gabinet de l’aleshores primer ministre Bernard Cazeneuve, per discutir-ho. Pocs mesos després, concretament l’agost de l’any passat, ja amb Emmanuel Macron a la presidència de França, va obtenir el llum verd.

Una vintena d'alumnes

Arnaud Diaz és alcalde de l’Hospitalet des de l’any 2008 i un dels seus grans objectius ha estat salvar l’escola, que considera el centre catalitzador de la comuna perquè garanteix la presència dels nens i d’un possible futur generacional. De fet, a les classes, que són d’un únic grup, hi estudien una vintena d’alumnes procedents de l’Hospitalet i de Mérens-les-Vals. La localitat té ara uns 90 habitants (n’havia tingut fins a 166). Aquest recés demogràfic, en gran part es deu al tancament de llocs de treball a la duana, a la policia i a la central elèctrica d’Éléctricité de France (EDF). Actualment, l’economia del poble depèn de sectors com el turisme i el comerç, dos sectors als quals es podrien dedicar les mares nouvingudes que arribin a l’Hospitalet. Una altra opció és que també facin treballs per a la llar.

tracking