sanitat i jubilació

Els autònoms cotitzaran entre 113 i 650 euros al mes

L’aportació a la CASS de personal per compte propi es farà o pels guanys o pel volum de negoci de l’empresa

Els autònoms cotitzaran entre 113 i 650 euros al mes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou model de cotització dels autònoms que ha preparat el Govern es basa a fixar el pagament en funció de la renda neta o del volum de negoci de l’empresa. L’executiu establirà una forquilla segons els guanys de cada professional per compte propi. S’impedirà, però, que els cotitzants busquin vies perquè la seva renda sigui artificialment baixa i pagar menys. Això afecta els que tenen el negoci en una societat de la qual són administradors. Si l’empresa té cert volum de negoci no es permetrà que la cotització es faci per la renda personal baixa.

El canvi pren com a punt de sortida la cotització actual, que és d’uns 450 euros, que ve a ser el 22% del sou mitjà a Andorra (2.000 euros). Els 450 euros serà la cotització plena (del 100%) per als autònoms i a partir d’aquesta xifra es situarà una forquilla per baix i per dalt. Qui tingui una renda neta d’uns 2.000 euros pagarà a la CASS 450 euros al mes, i si és de 1.000, n’abonarà 225, mentre que si és de 3.000 arribarà fins als 675 euros mensuals. Es basa en el fet que hi haurà (tot i que encara falta acabar-ho d’afinar) una forquilla amb vuit categories. Per baix es contemplarà fins a una renda neta d’uns 500 euros mensuals que comportarà pagar només 113 euros a la CASS. Per dalt el límit seran els 675 ja esmentats.

La intenció de la modificació és, segons fonts properes al projecte, buscar una forma més justa de cotització tenint en compte les grans diferències de guanys entre els múltiples tipus d’autònoms. Al mateix temps, però, l’executiu ha volgut mantenir una xifra d’ingressos a la Seguretat Social similar a l’actual. Per aquest motiu s’han realitzat càlculs amb les dades de prop de quatre mil autònoms. S’han desenvolupat simulacions on aplicant el nou criteri la recaptació continua sent més o menys igual. Concretament, al voltant d’uns trenta milions d’euros anuals.

Explicació al consell

Gilbert Saboya va explicar ahir al Consell General alguns dels canvis que s’introduiran. El ministre d’Economia i Innovació van indicar que els treballadors per compte propi tindran reduccions que “motivaran” a pagar de manera proporcional als seus ingressos. Gràcies a això, se’ls pot arribar a reduir la quota mensual fins als 113 euros, en lloc dels 450 aproximats que es paguen actualment. “Evidentment, per criteris de justícia, com més ingressin i com més xifra de negoci, hauran de contribuir més”, va dir el ministre, que va fer una defensa de la gestió taronja. “Quan es plantegen disminucions de la Seguretat Social, s’ha de fer amb l’equilibri de les branques”, va afirmar Saboya, que va assegurar que cal “preocupar-se també que les subvencions no desequilibrin els dèficits ja existents de la CASS”. A més, va retreure que “és molt fàcil anar donant subvencions si després redunda en el desequilibri de les finances públiques o de la CASS”. Amb tot, va comentar que amb els canvis i les compensacions que s’aplicaran, es produirà “un equilibri responsable”.

Pel que fa a la mesura de no cobrar res als empresaris que inicien l’activitat en el seu primer any, Saboya va explicar que el Govern s’ha inspirat en una política que va impulsar el president francès i Copríncep, Emmanuel Macron, coneguda com a l’année blanche. Per aquest motiu durant el primer any podran pagar només 57 euros mensuals i hauran d’elegir si volen fer-ho per sanitat o per pensió. El segon any ja entraran en el sistema normal.

tracking