justícia espanyola

La fiscalia espanyola demana 10 anys de presó per a Besolí

La fiscalia espanyola demana que l’ex-conseller lauredià passi una dècada a la presó i pagui una multa de 55 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola va sol·licitar ahir una pena de presó de 10 anys i 55 milions d’euros de multa per a Joan Besolí, exconseller de Finances del comú de Sant Julià de Lòria, per delictes de blanqueig i organització criminal. Per a l’empresari i expresident del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell, acusat dels mateixos delictes, va demanar 11 anys d’empresonament i una multa de 59 milions d’euros. Precisament, Besolí i Rosell estan en presó condicional a hores d’ara en espera que se celebri el judici i van arribar ahir mateix a la presó catalana de Can Brians 2 procedents de la presó de Zuera, a Saragossa. Un centenar de persones van rebre els dos acusats amb crits de “llibertat” i pancartes en què es demanava la “tornada a casa” de Rosell i Besolí.

La magistrada del jutjat central espanyol d’instrucció número 3, Carmen Lamela, considera que hi ha indicis suficients que Besolí, Rosell i quatre persones més van blanquejar uns 20 milions d’euros de la Confederació Brasilera de Fubtol (CBF).

En aquest sentit, els altres acusats en aquest cas, del qual s’obrirà judici pròximament, són el ciutadà libanès i amic de Rosell Shahe Ohanneissian, que s’enfronta a una petició fiscal de 7 anys de presó i a una multa de 40 milions; i la dona de Rosell, Marta Pineda, a qui el ministeri públic demana 7 anys i una multa de 50 milions. Els altres dos acusats són Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer, presumptes testaferros, per als quals la fiscalia demana 8 i 6 anys de presó respectivament.

“Rentat a gran escala”

En l’escrit, la fiscal va afirmar que els acusats, “almenys des de l’any 2006, van formar una estructura estable, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala” dirigida per Rosell, que era qui distribuïa els rols dins de l’organització.

Els encausats, va afegir, facilitaven a l’organització de Rosell “les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària, la creació i ús de denominacions socials, de les quals eren titulars, les seves identitats i els seus propis comptes bancaris”. Tot això, segons el mateix escrit del ministeri públic, per “permetre la realització de determinades operacions, la finalitat de les quals era la incorporació al tràfic legal dels beneficis obtinguts en activitats penalment rellevants comeses a qualsevol país del món”.

En aquest cas, els va atribuir blanquejar gairebé 20 milions d’euros desviats per l’expresident de la CBF entre el 1989 i el 2012, Ricardo Teixeira, concretament 14.972.612 milions que va cobrar en comissions il·legals pels drets de retransmissió de 24 amistosos de la selecció brasilera i altres 5 milions d’un contracte de patrocini amb la marca Nike.

D’aquests diners, Rosell i la seva dona van percebre un total de 6.580.000 euros dels amistosos i l’expresident del Barcelona va ajudar, amb la col·laboració d’altres acusats, a ocultar part de la comissió de 5 milions que va rebre Teixeira del contracte amb Nike, detalla la fiscal.

En l’escrit, la fiscalia va apuntar que Rosell es va embutxacar els 6,5 milions d’euros mitjançant cinc transferències fetes entre novembre del 2010 i gener del 2011 a comptes a Espanya al seu nom i al de la seva esposa provinents de comptes de Suïssa i Aràbia Saudita. L’expresident del Barça va declarar a hisenda que aquests pagaments van ser per la venda, el maig de 2011, d’una societat mercantil propietat seva i de la seva dona (BSM) a una societat al Líban de l’acusat libanès Shahe Ohanneissian, però se sospita que en realitat responen a les comissions pels amistosos. Per donar aparença de legalitat al cobrament de les comissions de Texieira, els acusats van moure presumptament part dels diners a través d’un entramat societari i transferències bancàries que van acabar en comptes d’Andorra en les quals estaven autoritzats Rosell i Besolí.

Un mecanisme similar al que presumptament van fer servir per als diners provinents del patrocini de Nike, en què figuren una sèrie d’operacions en un compte andorrà vinculat a Rosell.

La fiscalia espanyola demana 10 anys de presó per a Besolí

La fiscalia espanyola demana 10 anys de presó per a Besolí

tracking