Reportatge

Un adeu digne per als difunts

L’empresa Shengtai ha creat un filtre amb productes ecològics que frena la descomposició del cos d’una persona traspassada, un invent que permet que a la Xina els familiars tinguin l’oportunitat de retre homenatge als éssers estimats.

Un adeu digne per als difuntsSHENGTAI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa andorrana pot canviar la manera de dir l’últim adeu als difunts. La societat del Principat Shengtai, presidida pel resident Xavier Miquel, ha desenvolupat un filtre ecològic que frena la descomposició del cos d’una persona traspassada sense la necessitat d’aplicar-hi productes químics –tal com es fa actualment–, abans de posar-lo novament a disposició de les famílies per retre-li l’últim homenatge.

Un cop s’aplica aquest producte al tòrax de la persona difunta, el cos no perd líquids, no fa males olors i alhora permet que la pell recuperi el seu color. Aquest giny es preveu que tingui una alta aplicabilitat a la Xina, un país on les autoritats s’emporten el cos de la persona traspassada de manera immediata per evitar que es propaguin epidèmies, sense que els familiars puguin acomiadar-se d’una manera digna. “A la Xina es va prohibir posar productes químics al cos. Quan un persona es mor ve la policia immediatament, aïlla l’habitació i entre mitja hora i dues hores després s’emporta el cos”, explica Miquel.

Ara, però, els familiars tindran l’ocasió de fer-ho d’una altra manera. “El difunt es pot quedar a casa. La família té el temps d’acomiadar-se de la persona, l’han tingut amb ells i l’han pogut tocar”, destaca Xavier Miquel, que alhora remarca que amb aquest filtre, que ja ha estat patentat, tampoc cal fer servir la nevera que s’utilitza per mantenir el cos. Es calcula que amb aquest giny, el cost d’un enterrament també baixa notablement, prop d’un 60%. “El cost total d’un enterrament baixa en picat”, afirma Miquel, que alhora destaca les qualitats d’un producte que és ecològic i que no contamina.

A més, aquest invent també pot suposar un canvi a l’hora d’actuar davant de catàstrofes mediambientals, on els equips de rescat s’han d’enfocar a trobar supervivents i alhora els cossos sense vida per evitar que es propaguin les epidèmies. “Si li poses el filtre a un cadàver el pots deixar al lloc dos dies i tens l’oportunitat de destinar més recursos humans per buscar més supervivents”, manifesta Miquel.

Aquest emprenedor ja va revolucionar el sector de les funeràries gràcies a la creació de les urnes biodegradables, elaborades amb terra i proteïnes naturals que es degraden com a màxim al cap de sis mesos sense contaminar el medi ambient. De fet, a la Xina han aflorat els cementiris ecològics, que són jardins en els quals s’hi pot enterrar els éssers estimats sense contaminar la terra. En funció dels seus ingressos, les famílies tenen l’opció de comprar un arbre que pot arribar a costar uns 20.000 euros; una planta, que resulta més econòmica, o llançar la urna al llac, que val uns 150 euros. Actualment, l’empresa Shengtai, que té quatre centres logístics a l’Àsia, Europa, Oceania i Amèrica Llatina, té 38 cementiris ecològics on els familiars van a retre l’homenatge als difunts. En aquest tipus d’espais està prohibit posar-hi làpides, creus o fotos.

L’urna ecològica té un cost d’entre 250 i 400 euros. Actualment, l’empresa està ubicada a Yixin, on es considera que la terra és pura i gens contaminada. “Quan l’urna es degrada, només en queda la ter­ra”, explica Miquel. L’èxit es va començar a gestar a final del segle passat, però no va ser fins que va anar a una fira als Estats Units el 2004 que la seva idea va començar a tenir recorregut.

ENTREVISTA

Xavier Miquel, President de Shengtai

“No pretenc treure la feina a les funeràries”

El filtre ecològic pot suposar un canvi de paradigma?

No pretenc treure la feina a les funeràries, però m’agradaria que les tècniques que s’utilitzen per conservar els cadàvers no siguin tan invasives.

Com s’aplica aquest mètode?

El cos d’una persona que ha traspassat és molt contaminant. Ara, poses el filtre a la panxa i el cos està en bones condicions durant 48 hores.

Per què els seus invents com les urnes no han tingut gaire ressò a Europa?

A Andorra em van prohibir la fàbrica perquè em deien que no tocava i després també vaig obrir a Catalunya però va ser molt difícil, el sector funerari és molt hermètic.

I a la Xina, què és diferent?

La Xina és el país més capitalista del món. Va ser el país més contaminant, però ara ja no ho és. Són molt estrictes amb el tema mediambiental. Allà et condueixen a incinerar el cos. A més, hi ha una qüestió d’espai, ja que cada any hi ha 10 milions de morts.

Un adeu digne per als difunts

tracking