Política

Prudència si es vol modificar la Constitució

El vicepresident del l’Alt Tribunal, Dominique Rousseau, alerta que cal “parar atenció” quan es plantegin modificacions de la Carta Magna

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) demana cautela a l’hora d’afrontar futurs canvis a la Carta Magna. Si bé l’ens no es mulla sobre si ara és convenient o no obrir el meló de la reforma, el vicepresident de l’Alt Tribunal, Dominique Rousseau, va afirmar ahir que quan es modifica un text d’aquesta envergadura “sempre fa falta que la mà tremoli en la mesura que cal parar atenció a allò que es canvia”. Rousseau va fer les declaracions al Diari durant el col·loqui organitzat pel mateix TC sobre el rol d’aquests òrgans com a garants democràtics de les societats i que es tancarà avui.

En tot cas, el vicepresident del Constitucional va voler deixar clar que la decisió d’entomar canvis a la Carta Magna “correspon als responsables polítics”. Fins ara el Partit Socialdemòcrata (PS) i SDP han estat els partits que s’han mostrat partidaris de reformar el text per facilitar l’accés a la doble nacionalitat i a l’habitatge, i despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics. Aquest últim aspecte, que genera reticències al Copríncep episcopal, ha creat un debat paral·lel sobre el futur del model d’Estat.

SEPARACIÓ DE PODERS

Durant la seva intervenció davant de presidents d’alts tribunals d’altres països d’arreu del món, Rousseau va alertar de la pèrdua d’independència dels parlaments respecte als governs i, per aquest motiu, va ressaltar el rol que han de tenir els tribunals constitucionals per controlar les accions dels diputats. “L’afebliment del paper del Parlament succeeix a tots els països”, va considerar Rousseau, que alhora va explicar que “al final el Parlament i el Govern treballen junts”. “És un bloc únic i és democràtic”, va afirmar el vicepresident del TC, que considera que també hi ha altres mecanismes de supervisió democràtica més enllà del tribunal i posa com a exemples els mitjans de comunicació.

Al mateix temps, Rousseau va reflexionar sobre el rol que té la jurisdicció constitucional per garantir els equilibris dins d’una societat democràtica. “Penso que estem en un moment històric en el qual la democràcia s’està redefinint”, va manifestar Rousseau sobre el fet que “la democràcia fins ara es definia pel sufragi universal”. “Hi ha d’haver el vot i el control de la constitucionalitat”, explica Rousseau, que dona importància, per exemple, a altres mecanismes com ara els refe­rèndums.

INDEPENDÈNCIA DEL TC

Per la seva banda, el president del TC, Isidre Molas, va destacar durant la seva intervenció el rol que ha tingut l’Alt Tribunal com a garant de la Carta Magna . “El TC compleix amb total independència i amb radical imparcialitat la funció que la Constitució li ha confiat”, va afirmar Molas, que alhora va manifestar que l’òrgan només s’ha de limitar a interpretar “allò que és constitucional d’allò que no ho és”.

Finalment, el síndic general, Vicenç Mateu, també va destacar el paper del TC com a garant de la qualitat democràtica de la societat. “És el pilar de protecció dels drets fonamentals i de les llibertats davant dels poders públics”, va afirmar el síndic, que alhora va donar a entendre que ara no és el moment de canviar la Carta Magna. “Mantenint-nos fidels a la Constitució i a la voluntat del poble hem de trobar noves vies per avançar plegats sense deixar ningú enrere”, va afirmar Mateu.

El síndic general va tornar a manifestar la seva aposta per arribar a pactar un acord d’associació amb la UE. “L’obertura d’Andorra passa per un acord d’associació amb la Unió Europea que ofereixi noves oportunitats per als joves, empreses i professionals”, va expressar el síndic general, que considera que “l’últim quart de segle Andorra ha viscut una gran transformació no només física i institucional, sinó de mentalitat”.

Prudència si es vol modificar la Constitució

tracking