Balanç sanitari

La reforma de la sanitat i el metge de capçalera s'ajornen

Salut va fixar els canvis per al juny i el sector creu que no hi haurà reforma

L'hospital atén un 10% més d'usuaris al servei d'oncologia
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Álvarez Marfany va garantir al maig que durant el mes de juny entraria en vigor el sistema del metge de capçalera, que farà que cada ciutadà tingui un doctor de referència. El ministre de Salut va assegurar que el nou model començava al juny, tot i saber que hi havia peces importants del nou sistema que no estan preparades. El pla del ministeri és que en un principi s’incentivés l’ús del metge de capçalera perquè els que l’utilitzessin no haurien de pagar primer i recuperar el 75% de la visita després. El ministeri té previst oferir l’anomenat tercer pagador com a al·licient. Comporta que el pacient que vagi al metge referent tan sols pagarà el 25% de la visita, o sigui 5,90 euros en comptes dels 23,60.

Álvarez va explicar que tant el metge de capçalera com el tercer pagador entrarien en vigor a final de juny. Fins i tot la Caixa Andor­rana de Seguretat Social havia previst els mecanismes informàtics per a la ingent feina de fer que cada ciutadà designi un doctor de referència. Finalment, però, el canvi, que era el primer pas visible de la reforma sanitària, ha tornat a ser ajornat. Diversos representants del sector sanitari van afirmar ahir que és l’enèsim incompliment i que són incomptables les vegades que s’ha ajornat des de l’inici del gabinet Martí el 2011. Les mateixes fonts consideren que el calendari s’ha tirat damunt del Govern i difícilment la reforma sanitària s’implementarà la present legislatura. Aquest argument es basa en el fet que el metge de capçalera ha d’acabar comportant una penalització econòmica per a aquells pacients que no l’utilitzin. La penalització seria el segon pas del procés. En el primer es prima amb el tercer pagador qui utilitzi el doctor de referència i el segon es passa a penalitzar qui no ho faci. El sobrecost econòmic vindria per un sistema de reemborsament diferent per al pacient segons hagi usat el metge de capçalera o hagi anat directament a l’especialista. Qui no vulgui seguir el camí fixat per Salut rebrà un reemborsament menor al 75% actual. Per aplicar-ho, però, cal un canvi en la legislació actual que haurà d’aprovar el Consell.

Diferència Govern-SAAS-CASS

El principal escull per a l’inici del metge de referència és que és un procés amb profundes discrepàncies entre el Govern, d’una banda, i el SAAS i la CASS, de l’altra. Mentre el ministeri de Salut creu que no s’ha de penalitzar gaire el pacient que no usi el metge referent (un descompte simbòlic en el reemborsament), tant el SAAS com la CASS creuen que si la penalització no és substancial els pacients continuaran anat directament a l’especialista i el canvi no servirà de res.

Les diferències tenen, a més, un component polític. L’executiu, i és un dels motius pels quals el sector mèdic creu que no hi haurà reforma real aquesta legislatura, no vol que el rebuig que pugui provocar un encariment de la sanitat per als que no utilitzin el doctor referent acabi sent un problema electoral. La previsió era aplicar la reforma a l’inici de la legislatura, però els ajornaments han provocat que ja gairebé no hi hagi termini abans del final del mandat.

La reforma sanitària i el metge de capçalera segueixen al calaix

tracking