Reportatge

“Matar la 'saudade'”

Prop d’un centenar de persones es van reunir ahir a la cèntrica plaça Guillemó d’Andorra la Vella per gaudir d’un matí de diumenge ben diferent en què l’artesania, la gastronomia, la música tradicional i el folklore portuguès van ser els grans protagonistes.

“Matar la 'saudade'”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La saudade, com diuen a Portugal, és un sentiment d’enyorança, malenconia i tristesa per estar lluny de quelcom estimat profundament. Prop d’un centenar de persones van assistir ahir al matí al mercat O Feirão, precisament, va dir el president del grup folklòric de la Penya Encarnada, José Manuel da Costa, “per matar la saudade”. En la cinquena edició de l’esdeveniment, organitzat pel grup de folklore Casa Portugal, la cèntrica plaça Guillemó d’Andorra la Vella va ser l’escenari dels balls i les cançons més tradicionals de l’Alto Minho, una regió del nord de Portugal.

“Als portuguesos ens agrada la cultura, participar en els actes tradicionals i aquí ens ajuntem per gaudir de la festa”, va destacar Da Costa. Una idea que el Vasco, resident lusità, va refermar. “He vingut perquè la meva família participa en els grups folklòrics i crec que està molt bé conservar les tradicions, tot i que siguin d’un altre país”, va dir, alhora que va assenyalar que “les tradicions portugueses ja formen part d’Andorra”.

De fet, el president del grup de folklore Casa Portugal, Tomás Pires, va posar l’accent que “l’acollida per part dels andorrans de les tradicions portugueses és perfecta”. “Moltíssims andorrans” i “persones sense cap vinculació a Portugal s’apropen a O Feirão per gaudir d’una recreació de les fires setmanals que es feien normalment a les ciutats lusitanes a principi del segle passat”, va dir. En aquest sentit, Cami Gonçalves, membre del grup organitzador, va congratular-se per la quantitat de paradetes amb “productes frescos típics de Portugal”, com ara les pataniscas, els bunyols de bacallà o el vi blanc. “Tot està boníssim”, va emfatitzar. Així mateix, Pires es va referir a l’èxit de la paradeta amb artesania lusitana feta per les lavradeiras i a la zona amb “els millors productes de l’horta andorrana”.

“Tota la gent que passa per aquí ens agraeix que, amb aquesta festa, fem ben diferent un matí de diumenge a Andorra la Vella”, va sentenciar Gonçalves.

tracking