acord bilateral

Aliança amb França per promoure les energies renovables

Calvó afirma que la voluntat de l’executiu és atreure les empreses gal·les per desenvolupar els projectes vinculats a la transició energètica

Aliança amb França per promoure les energies renovablesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pas endavant en la col·laboració entre França i el Principat en la lluita contra el canvi climàtic i l’ús de les energies renovables. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el secretari d’Estat francès de Transició Ecològica i Solidaritat, Sébastien Lecornu, van signar ahir a Andorra la Vella una declaració d’intencions per enfortir la cooperació entre ambdós països en aquesta matèria. El protocol, va afirmar Calvó, abraça “totes les dimensions” de la transició energètica perquè “també permetrà compartir experiències i pràctiques en el terreny del desenvolupament sostenible i de l’economia circular”. En aquest sentit, la ministra va explicar que en la trobada amb Lecornu es va acordar la creació d’un grup de treball tècnic francoandorrà que, en un termini de sis mesos, haurà d’engegar “algun projecte concret a l’entorn de les energies reno­vables”.

El grup, va explicar Sílvia Calvó, servirà per aconseguir atreure la inversió de les empreses privades franceses especialitzades en aquest sector i així poder desenvolupar amb la màxima celeritat el pla sectorial d’infraestructures energètiques que preveu, entre d’altres accions, la construcció de quatre centrals d’energia hidràulica i tres de fotovoltaiques al Principat. “Si volem desenvolupar el pla sectorial en els terminis que ens hem donat necessitem encara més suport per part del sector empresarial francès”, va destacar.

De fet, la ministra va reconèixer que Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) “no té ni la capacitat en recursos humans ni econòmica” per dur a terme sola les accions que determina un pla nacional de transició energètica “molt ambiciós”.

“Anar ràpid i fer-ho bé”

Per això, va afirmar que es compta amb el sector privat andorrà, “però també amb les empreses franceses, perquè ens aportaran un coneixement que aquí no tenim”. “Hem d’anar molt ràpid i per fer-ho ràpid i bé pensem que hem de treballar amb un país que té aquests coneixements i amb el qual tenim bones relacions històriques”, va dir Sílvia Calvó, i va explicar que la col·laboració amb les companyies gal·les “explorarà” les dues modalitats d’inversió privada que preveu la llei: “A través de societats participades per FEDA o a través de concessions per fer participar el privat en projectes d’interès.” Així mateix, la titular de Medi Ambient va asse­nyalar que l’acord amb París també passa per obrir la porta a les empreses gal·les a participar en “els projectes de dimensió més petita” vinculats a l’energia solar.

El secretari d’Estat francès va posar l’accent en el fet que les empreses del país veí del nord s’han adonat que “les energies renovables són rendibles”, i per això “s’està creant un nou model econòmic a l’entorn d’aquesta transició”. “Treballar amb les empreses franceses és la garantia que tot funcioni bé”, atès que “aporten la capacitat d’invertir i les tecnologies més avançades”, va remarcar. Sébastien Lecornu va felicitar les autoritats andorranes pels avanços que el país està fent respecte a la transició energètica i va indicar que “la dimensió d’Andorra és ideal per identificar els objectius i poder afinar més”. En aquest sentit, Lecornu va posar en relleu el potencial que té el Principat per desenvolupar l’energia hidràulica i solar, en què “les perspectives econòmiques són molt positives per als propers anys”, així com la cogeneració.

D’altra banda, el secretari d’Estat del país veí va explicar que la seva estada a Andorra també ha servit per preparar la visita del president de la República francesa i Copríncep, Emmanuel Macron. Tot i que va reconèixer que encara no hi ha una data fixada per a la visita, Lecornu va asse­nyalar que les energies renovables i el canvi climàtic seran un dels temes principals dels quals es parlarà.

SÉBASTIEN LECORNU VISITA LA MINICENTRAL HIDRÀULICA D'ARCALÍS

Sébastien Lecornu va visitar ahir la minicentral hidràulica d’Arcalís i va veure una demostració dels bombers davant d’un incident de vessament d’hidrocarburs al riu. El síndic general, Vicenç Mateu, el cap de Govern, Toni Martí, els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Gemma Riba, i les conselleres Judith Pallarés i Rosa Gili van acompanyar Lecornu en la visita a Arcalís.

Aliança amb França per promoure les energies renovables

tracking