Donants de vidaClara Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Donar sang és donar vida. Així expliquen els voluntaris de la Creu Roja la importància i l’impacte d’aquest gest. L’entitat organitza una campa­nya de donació de sang de dos dies al complex esportiu del Prat del Roure, a Escaldes, que finalitza avui a les 21.30 hores. L’objectiu que s’han marcat enguany consisteix a arribar a les 300 donacions. La Delfina, voluntària i membre de l’entitat des de fa més de 17 anys, explica que “si hi ha algun problema gros es necessita molta sang, per això és important que la gent vingui i faci donacions perquè salven vides”. El president de l’entitat, Jordi Llansó, explica que tot i el poc volum de donants durant les primeres hores de la campanya, espera que la situació canviï i el segon dia s’arribi a l’objectiu. “Si seguim les previsions, comptant les tres campanyes anuals esperem arribar a les 900 o 1.000 donacions.” Segons el president, gràcies a aquesta quantitat gairebé s’assolirien les demandes de sang del Principat, tot i que “no és una ciència exacta”.

Una desena de voluntaris complementa les tasques de l’equip mèdic per acompanyar els donants en totes les fases del procés. “En total són de 10 a 12 voluntaris i un equip mèdic format per un metge i 5 infermers”, relata Llansó. El procés per anar a donar sang és prou senzill: en arribar, els voluntaris donen als donants un formulari que recull les dades personals, seguidament una infermera fa una anàlisi de la pressió i de les constants de la persona que vol donar, el següent pas és la donació, que es porta a terme estirat en una llitera i, finalment, els voluntaris ofereixen un berenar o esmorzar per recuperar energies i forces.

En Marc, que acaba de sortir de donar sang, explica que ell ve sempre que hi ha una campa­nya: “Vinc perquè soc una persona solidària i penso que qualsevol dia puc necessitar sang, per això és important donar-ne als que ara en necessiten.” La Marta, que s’està acabant de beure un suc, diu que fa un any i mig que fa donacions: “El meu germà va necessitar una transfusió, per això ara sempre que puc vinc a donar sang.” A punt de sortir, en Xavier explica que fa donacions des dels 18 anys: “Mai saps quan et farà falta, és un bé que fem a tothom i no costa res”.

tracking