Ocupació

Índex de treballadors més baix des del 2010

La taxa d’activitat ha disminuït perquè hi ha més població inactiva a causa de l’envelliment i la baixa ocupació juvenil

Índex de treballadors més baix des del 2010

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població creix mentre disminueix el nombre de persones que treballen. El primer informe que analitza la població activa, inactiva i desocupada elaborat pel departament d’Estadística recull que des del 2010 el nombre d’habitants va passar dels 70.290 als 74.794, augmentant per tant un 6%, però reflecteix com en canvi va descendir el nombre de ciutadans integrats al mercat de treball i estan formalment ocupats. Respecte a la població activa, del 2010 al 2017, tot i l’augment del nombre d’habitants, el nombre de ciutadans en actiu es va mantenir estable al tomb de les 44.000 persones. En canvi, la taxa d’activitat dels ciutadans d’entre 15 i 64 anys va anar disminuint de forma sistemàtica, fins al punt de caure un 6% durant aquests anys.

Aquesta davallada s’explica, segons Estadística, per l’envelliment progressiu de la població i perquè l’ocupació juvenil ha baixat respecte d’anys enrere. A banda, també situa com a factor l’augment en un 30% de les residències passives, que fan créixer la població total però no la que treballa. Així, mentre pugen els permisos de residència sense treball, baixen un 35,3% els permisos de treball entre els joves de 15 a 24 anys i un 13% els del col·lectiu que concentra més treballadors, el format per gent d’entre 25 i 54 anys. Pel que fa a l’ocupació, l’any 2010 la taxa d’ocupació era del 84%, mentre que l’any passat era del 79%, cinc punts menys. Tot i que el gruix de treballadors s’ha incrementat respecte als pitjors anys de la crisi –l’any 2013 hi havia 40.500 persones ocupades i el 2017 eren 42.593–, l’índex d’ocupació respecte a la població activa total és el més baix de la dècada, un 78%.

L’estudi d’Estadística mostra com els andorrans registren una ràtio superior de taxa d’inactivitat que els estrangers, mentre que els joves d’entre 15 i 24 anys són els més afectats per l’atur. Tot i així, comparant-ho amb els estats veïns, Andorra té la taxa d’atur més baixa i una major taxa d’ocupació i d’activitat. El 66% d’aturats són homes d’entre 25 i 54 anys, mentre que el 13% de desocupats són de llarga durada.

BRETXA SALARIAL EN TOTS ELS SECTORS, ACTIVITATS I CÀRRECS

L’estudi fet per primer cop per Estadística mostra que les dones perceben remuneracions més baixes en tots els sectors i tipus d’activitat. L’any passat les dones van guanyar de mitjana 1.523 euros nets al mes i els homes 1.880. A més, el 54% dels homes van ingressar més de 1.950 euros, enfront del 39% de les dones. Les dones cobren menys tant per tipus de jornada com de contracte i també en tots els sectors d’activitat i d’ocupació, és a dir de càrrecs. En aquest cas destaca la banca, on la diferència de salari és de 756 euros i la indústria, amb 594. Per altra banda, els treballadors més joves són els que cobren menys. En concret, el 67% dels ocupats de menys de 25 anys han rebut un sou inferior als 1.200 euros nets al mes, salari que augmenta amb l’edat.

tracking