política

L'acord L'A-PS comença a prendre forma a 4 parròquies

Els comitès d’Ordino, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp comencen a negociar les llistes territorials

L'acord L'A-PS comença a prendre forma a 4 parròquiesM. T. / ANA

Creat:

Actualitzat:

Amb l’aval dimecres de la militància, els comitès parroquials del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Liberals (L’A) han activat la maquinària per culminar els pactes a les llistes territorials entre les dues formacions. Tot i que a cada circumscripció els acords es tancaran en funció del ritme amb el qual es desenvolupin les negociacions, els representants ja han començat a posar les primeres pedres per decidir les candidatures. Els comitès que ho tenen més ben encarat són els d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino, on les estructures dels dos partits són fortes. Ara bé, els dubtes planen sobre la Massana, on el PS hi té una representació més aviat dèbil, i a Sant Julià de Lòria i a Canillo, on L’A no hi té unes estructures fortes.

Una de les parròquies on les converses avancen a bon ritme és a Escaldes-Engordany. “Amb el Marc Magallón ja les vam iniciar abans que se celebressin els congressos d’aquesta setmana”, admet la consellera del PS+I al comú escaldenc, Cèlia Vendrell, que afegeix que els diàlegs van començar “per com ens organitzaríem per intentar tancar una llista conjunta”. Tot i això, admet que es comerçaran a veure “més seriosament” a partir de mitjan juliol. “Des del PS d’Escaldes-Engordany donem per fet que arribarem a una acord. A la nostra par­ròquia ens entendrem segur”, assegura Vendrell.

Reunions prèvies

Per la seva banda, a Ordino els comitès socialdemòcrates i liberals es reuniran primer cadascun per separat per escollir una data per començar les negociacions. Víctor Iriarte, del PS, assegura que una trentena d’afiliats al partit estan convocats a la trobada. “Suposo que al final sí que parlarem i que intentarem arribar a un acord”, explica Iriarte. Malgrat el tarannà més esquerrà de la formació socialdemòcrata a la par­ròquia, la consellera independent de Liberals Eva Choy explica que no estan tancats a cap opció. “Nosaltres volem parlar amb totes les parts, així que si es pot fer, per què no intentar-ho i tancar un acord?”, diu Choy.

A Andorra la Vella, Víctor Pintos, de L’A+I, manifesta que el procés de convergència a les llistes parroquials s’està fent “amb prou previsió de cara a les eleccions generals”, i afegeix que “encara queda molt temps”. Amb tot, destaca que tot és “molt recent” després dels congressos extraordinaris i assegura que “no hi ha data ni pressa”. El president del PS, Pere López, explica que encara no hi ha hagut cap reunió i que “a hores d’ara no hi ha un termini marcat”, en espera de convocar una trobada entre els dos partits.

Mentrestant, a Encamp, on al comú tant el PS i L’A han mostrat bona sintonia a l’oposició, els blaus tenen la intenció de fixar la setmana que ve una previsió dels tempos. “Si pot ser, en el transcurs de la setmana que ve, abans de les vacances, potser ens emplaçarem a fixar un calendari”, comenta Maribel Lafoz, de L’A+I. Sobre les diferències ideològiques, Lafoz hi treu ferro i assegura que en els dos anys i escaig que han treballat amb el PS no han tingut cap contratemps. “Hem fet prevaldre més el sentit comú i de país”, manifesta Lafoz. Amb tot, assegura que “no hi ha res tancat”. També ho diu el membre del comitè parroquial del PS David Rios, que nega que les negociacions a Encamp hagin incitat la resta a teixir un pacte. Davant de les especulacions que el situen a la llista, també és taxatiu. “Ni hi ha candidats ni se n’ha parlat”, expressa Rios que, preguntat sobre els terminis d’un acord, comenta que “cada comitè determinarà el seu tempo”, tot i que explica que té clar que “com més aviat la ciutadania conegui els acords, millor”.

Sense tancar portes

Si bé els pactes a Sant Julià, la Massana i Canillo són els més complicats, les formacions no tiren la tovallola. Fonts del PS a Sant Julià, on els blaus tenen pocs militants –de la mateixa manera que a Canillo–, expliquen que el pacte “no està descartat enlloc”.

tracking