justícia

Onze anys de presó per a l'agressor d'Iván Ramírez

L’Audiència de Saragossa també el condemna a indemnitzar l’atleta amb 600.000 euros

Onze anys de presó per a l'agressor d'Iván Ramírez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ivan Krasumirov haurà de complir onze anys de presó per l’agressió que ha deixat l’atleta andorrà Iván Ramírez en un estat de gran invalidesa que el farà depenent de tercers tota la vida. L’Audiència de Saragossa –que va jutjar els fets que van tenir lloc el 7 d’octubre del 2016 al poble d’Ejea de los Caballeros tot just la setmana passada– considera l’acusat responsable d’un delicte de lesions agreujades i, a banda de la pena de presó, el condemna a abonar una indemnització de 600.000 euros a la víctima i prohibeix que s’hi acosti, o també a la seva mare, durant un període de dotze anys. A més, haurà d’abonar al Servei Aragonès de Salut 78.461 euros per les despeses ocasionades per l’hospitalització de Ramírez.

El tribunal absol tant Krasumirov com el seu cosí del delicte d’omissió de socors perquè entén que “és difícil apreciar l’element típic necessari per determinar l’aplicació del tipus penal, la qual és l’existència d’un perill imminent i greu”. En aquest sentit, la sentència recull la declaració de les metgesses forenses que van posar de manifest que les conseqüències greus de les lesions cerebrals es poden manifestar en minuts o hores i que, per tant, “la determinació exacta requereix un diagnòstic mèdic, diagnòstic que, òbviament, excedia les capacitats dels processats”.

Respecte al delicte de lesions, el tribunal no aprecia cap dels atenuants que esgrimia la defensa de l’acusat per rebaixar la condemna als dos anys de presó (els que pràcticament ja ha complert en règim preventiu). La sentència no hi veu imprudència en tractar-se “d’una agressió dirigida al cap i inesperada”. A més, recorda la sentència, la víctima va ser citada al lloc amb un motiu fals –mantenir relacions sexuals amb la xicota de l’acusat– i, per tant, era “impossible que pogués preveure el que anava a succeir”. El tribunal considera que es dona traïdoria perquè l’atac es produeix sense que Ramírez l’esperés i per tant impossibilitant-li la defensa.

Els magistrats tampoc accepten que hi hagi atenuant de confessió, perquè l’agressor va ser identificat des del primer moment, o el d’arravatament o obcecació, perquè “la reacció és absolutament desproporcionada amb el fet motivador”, que va ser que Ramírez agafés per la cintura la xicota. Finalment, tampoc és preveu l’atenuant de reparació del mal perquè malgrat que s’ha consignat una quantitat econòmica per indemnitzar la víctima és una quantitat “simbòlica i no s’estima com l’atenuació pretesa”. La sentència recorda que el dany provocat a Ramírez és “irreversible”.

tracking