societat

Les mesures de la CASS donen onze anys més de marge al model de pensions

Jubilació als 67, sis punts més de cotització o limitar les pensions més altes

Les mesures de la CASS donen onze anys més de marge al model de pensionsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La bateria de mesures presentades pel consell d’administració de la CASS per a viabilitzar el sistema de pensions farien que el model tingui onze anys més abans d’entrar en fallida, segons l’anàlisi feta pels experts francesos en Seguretat Social que van analitzar el fons de reserva. Amb el sistema actual, la previsió és que el 2024 es comenci a pagar més en pensions del que es recapta per cotitzacions, i el fons de reserva hauria de començar a utilitzar-se per compensar el decalatge. L’estudi va establir que els 1.200 milions que té el fons s’acabarien dotze anys després (el 2036) de l’inici dels números vermells. El conjunt de propostes que la CASS ha posat damunt de la taula donen onze anys més de marge. Significaria que el fons duraria fins al 2047. El nou informe sobre l’impacte de les propostes mostra com tenen una eficiència important a mitjà i llarg termini, tot i que continuen sense ser una solució definitiva al problema de la gran diferència entre els diners del fons (1.200 milions) i els compromisos en pensions ja cotitzades (uns 7.000 milions).

Les mesures proposades per la CASS s’han fet pensant que s’introdueixin a partir del gener de l’any vinent, però és molt improbable que succeeixi. La primera és augmentar el preu de compra del punt, passant el factor de conversió de 9,6 a 11,4, el que a efectes pràctics significa una reducció significativa de les pensions futures. En segon lloc es preveu augmentar sis punts la cotització, amb mig punt cada any durant dotze anys. La tercera passa per retardar fins als 67 anys l’edat de jubilació. La quarta és una reducció de les pensions que siguin superiors al salari mínim. S’establirien uns trams i la rebaixa aniria sent més gran a mesura que la pensió sigui més alta. La cinquena comportaria la congelació de les pensions més altes i la reducció de la revalorització anual de les intermèdies. Sols es revaloritzarien segons l’increment de l’IPC les més baixes. Per últim les pensions de reversió serien tractades com a no contributives.

La CASS ha traslladat als grups polítics (a través de les comissions del Consell General) tant l’estudi elaborat pels experts francesos, com el conjunt de propostes i la valoració de l’impacte que tindrien. La parapública es troba en espera de la decisió que prenguin les formacions respecte a si debaten una reforma en base a aquest text o bé deixen l’afer pendent fins a la pròxima legislatura.

tracking