Política

Els afiliats del PS i L'A votaran dimecres si volen el pacte

Els militants hauran de decidir si avalen o no l’acord a què han arribat per anar de bracet a les llistes parroquials

Els afiliats del PS i L'A votaran dimecres si volen el pacteFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A) sotmetran dimecres a votació l’acord a què han arribat les dues formacions per anar de bracet a les llistes parroquials a les pròximes eleccions nacionals, que encara no tenen data. El PS celebrarà el setzè congrés ordinari a la seu de la formació a dos quarts de nou del vespre, una hora abans que es reuneixin els seus futurs socis a les territorials.

La formació progressista que presideix Pere López va enviar ahir un comunicat en què dona a conèixer que la proposta per conformar candidatures territorials conjuntes amb el partit blau se supeditarà “a consideració” i es fa una crida per aconseguir la màxima participació. En l’escrit, es va explicar que el partit va tancar la setmana passada el reglament del congrés, que tindrà una única ponència. La votació, que es farà al final del congrés després de donar a conèixer els motius per teixir l’aliança, serà secreta, amb paperetes dipositades al costat d’una urna. Des del comitè directiu del PS es remarca que la qüestió dels pactes és “de primer ordre” i esperen una alta participació.

Per la seva banda, Liberals d’Andorra van anunciar ahir un canvi d’ubicació per al congrés extraordinari, que finalment tindrà lloc a partir de dos quarts de deu del vespre al Golden Tulip Fenix Hotel d’Escaldes-Engordany. En principi, l’acte estava previst a l’hotel Holiday Inn. La formació proposarà una votació per donar potestat als comitès par­roquials per elaborar llistes electorals amb altres formacions polítiques, tot i que en aquest punt no s’esmenta explícitament el PS.

La direcció de L’A ha decidit que sigui cada comitè parroquial qui determini si fa o no un pacte amb els socialdemòcrates a la llista territorial. Aquesta decisió s’ha adoptat pel fet que dins del mateix partit hi ha circumscripcions reticents a pactar amb el PS a causa de les diferències ideològiques, i de fet, des del partit assumeixen que l’acord podria no culminar-se a totes les parròquies. Els posicionaments pel que fa a l’avortament, el dret de permetre als residents votar a les comunals o la doble nacionalitat són alguns dels aspectes que han generat algunes oposicions dins de la formació presidida per Jordi Gallardo, que va assegurar que el partit no renunciaria a la seva ideologia per pactar amb el PS.

En una publicació a la pàgina web, L’A va explicar que s’exposarà “la situació preelectoral i l’estructura conceptual dels pactes”. S’adreçaran a la militància el president i aspirant a ser cap de Govern, Jordi Gallardo, el secretari general del partit, Amadeu Rossell, i el secretari de relacions internacionals i del departament jurídic, Valentí Martí.

tracking