Seguretat viària

Sis detinguts per setmana per positiu d'alcoholèmia

Des que va arrencar l’any el cos d’ordre ha arrestat 137 conductors, un 20% més que el primer semestre del 2017

Sis detinguts per setmana per positiu d'alcoholèmia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, anunciava aquesta setmana al Consell General que la policia destinarà més esforços per intensificar els controls a les carreteres contra el consum d’alcohol i drogues al volant per lluitar contra una estadística que reflecteix que l’any passat van créixer els accidents motivats per la ingesta de beguda o estupefaents. Aquest any, les dades que setmanalment fa públiques la policia constaten que a mitjan de juny ja s’han superat el nombre de detencions de conductors ebris que s’havien practicat el primer semestre del 2017: fins al 10 de juny s’havien realitzat 137 arrestos, una mitjana de gairebé sis per setmana, mentre que l’any passat, fins a finals del mateix mes, havien estat 113, entorn del 20% menys. Aproximadament en un de cada cinc casos el control al conductor s’havia produït després que patís un accident de circulació. La conseqüència, en la gran majoria dels casos, van ser danys materials. Set sinistres sí que van provocar ferits.

Els controls rutinaris dels agents de l’autoritat són els que han motivat la majoria de detencions. Però també hi ha un gruix destacat, aproximadament una trentena, que s’han produït després que es constatés que el conductor estava cometent una infracció a les normes de circulació. A banda, i en el que va d’any, la policia ja ha dut a terme dues campanyes específiques de controls, fet que també es reflecteix en el balanç de detencions. La que coincideix amb les festes de Nadal només va afectar la primera setmana del gener (es va iniciar a principis de desembre de l’any anterior) i aquells dies únicament hi va haver un arrest d’un conductor requerit per la policia en el marc de la campanya. Per Pasqua hi va haver una segona campanya. I aquells dies sí que es van enxampar 15 conductors més.

El perfil

Les dades constaten que el perfil majoritari entre els detinguts és el d’un home, resident i d’entre 18 i 30 anys. En el cas del gènere hi ha una diferència molt clara: hi ha 119 arrestos d’homes per només 18 de dones. També són immensa majoria els residents (116) davant els no residents (21). Quant a l’edat, la proporció està més repartida. Entorn del 56% tenen fins a 30 anys, mentre que el 34% estan entre els 31 i els 50. Només 13 superaven els 50 anys.

Respecte a la taxa d’alcoholèmia, la més freqüent es va situar per sobre de l’1 i fins a l’1,5. Van donar aquest resultat 65 conductors. Per sota van estar 23, que van superar la que es considera infracció penal (0,8) i van donar un màxim d’1. La més infreqüent va ser la més elevada, que quadriplica el límit permès (0,8). Setze conductors van superar una taxa d’alcoholèmia de 2 grams per litre de sang. En una de les detencions no consta el resultat de la prova. El conductor implicat, un resident de 52 anys, va ser controlat després de cometre una infracció de circulació però es va negar a sotmetre’s al test. A més, la policia va comprovar que conduïa sense carnet, suspès per decisió judicial. L’home va ser detingut per sengles delictes contra la seguretat en el trànsit i contra l’administració de justícia.

En una altra de les detencions, un conductor va intentar escapar-se del control. Una patrulla el tenia degudament senyalitzat i va fer indicacions al detingut, un jove de 21 anys, perquè s’aturés. Però aquest va fer cas omís i va seguir la marxa. Va acabar sent interceptat i va acceptar fer-se la prova. El seu positiu va ser d’1,36.

Els estupefaents

Una de les novetats anunciades pel ministre Espot aquesta setmana és que la policia usarà properament un nou aparell, que ja ha adquirit, que permetrà detectar si el conductor ha consumit estupefaents únicament analitzant la seva saliva. Un test amb resultats immediats per verificar si hi ha o no infracció i que evitarà el procés més llarg de fer una analítica de sang per constatar si la persona ha consumit o no droga. Entre les 137 detencions practicades en el que va d’any, destaca la d’un resident de 29 anys que a banda de donar positiu de consum de drogues alcohòliques amb una taxa de 2,6, també va donar positiu de cànnabis. El jove va ser controlat després de patir un accident de trànsit de matinada prop de la rotonda de la Margineda, a Andorra la Vella. El seu cotxe va impactar contra un pòrtic d’informació i ell va resultar ferit. La policia el va detenir quan va rebre l’alta hospitalària unes hores després.

ZIGA-ZAGUES I SENSE CARNET

Un resident de 26 anys ha donat la taxa més elevada en el que va d’any: 2,77. La policia el va detenir a mitjan de maig després de rebre l’avís dels agents de circulació d’Andorra la Vella, que l’havien enxampat fent ziga-zagues amb un cotxe que tenia, a més, les rodes desinflades. La policia va comprovar que a més, tenia el permís de circulació suspès per una ordenança penal. Però a banda dels delictes contra la seguretat del trànsit i contra l’administració de justícia, el cos d’ordre també el va arrestar perquè, a més, es va resistir als agents que van acudir a controlar-lo.

tracking