Lluita contra el càncer

Clam per a l'impuls final al projecte del servei de radioteràpia

Assandca espera que el servei per tractar el càncer estigui operatiu al país en dos o tres anys

Clam per a l'impuls final al projecte del servei de radioteràpiaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) reclama que el projecte per fer radioteràpia a l’hospital culmini. En la jornada 12 hores d’esport Vall Banc contra el càncer, que va tenir lloc ahir a l’Estadi Comunal, el president d’Assandca, Josep Saravia, es va mostrar esperançat perquè el tractament sigui operatiu la pròxima legislatura i es pugui donar compliment a una de les reivindicacions més “antigues” de l’entitat. Aquesta petició se suma a les altres que fa l’ens, com ara el tractament del tumor de retina, la contractació d’un psicooncòleg per millorar la qualitat de vida dels pacients, demanda aquesta que està a punt de ser realitat, i a tirar endavant les lleis de l’acompanyament i de l’oblit.

“Considerem que [el servei de radioteràpia] s’ha de muntar”, va dir ahir Saravia, que va assegurar que en l’última reunió amb l’executiu van rebre el compromís que el projecte fructificarà. El mateix cap de Govern, Toni Martí, es va comprometre el passat mes de març en una sessió al Consell General a tirar endavant el projecte de radioteràpia a l’hospital i va demanar també el compromís a la resta de partits per tirar-ho endavant. “Esperem que en el decurs de dos o tres anys almenys hi hagi el sistema muntat i que puguem donar el servei de radioteràpia a Andorra”, va dir Saravia, que considera que això permetrà una millora de la qualitat de vida dels pacients. El president d’Assandca va recordar que els pacients han de fer radioteràpia a Barcelona o França i que això comporta “un cost econòmic i també físic”.

Pel que fa al retinoblastoma, un tumor que es desenvolupa a la retina, Saravia va avançar que s’estudiarà si es pot aplicar un tractament per als infants de fins a 3 anys, que és la franja d’edat en què acostuma a aparèixer. El president de l’entitat diu que no tindria un cost gaire elevat, però que l’aprovació dels protocols encara estan en una fase molt primerenca, ja que a Europa encara no s’han posat en marxa. D’altra banda Saravia va afirmar que el procés per escollir un psicooncòleg per satisfer la demanda dels malalts de càncer i les seves famílies s’està a punt de materialitzar. En aquest sentit, s’ha publicat el concurs de però encara no s’ha contractat la persona que hi treballarà.

REPORTATGE

“La causa s’ho mereix”

El Josep i la Rosa van aprofitar el bon temps i les activitats que es feien a l’Estadi Comunal per participar a la segona edició de les 12 hores d’esport Vall Banc contra el càncer. “Hem vingut perquè ens anava de pas i hem vist això i hem pensat que hi havíem de col·laborar”, explicava el Josep, que aplaudeix iniciatives com les d’ahir per conscienciar de la lluita contra la malaltia. “La causa s’ho mereix”, apuntava la Rosa. Tots dos, que van aprofitar el bon temps que feia, es van apuntar al voluntariat per als Special Olympics.

A dos quarts d’una del migdia, el color verd de la gespa de l’estadi va quedar eclipsat pel lila. Prop de 300 persones van aixecar les cartolines per escenificar un llaç gegant per lluitar contra el càncer. S’esperava que hi hagués unes 400 persones al moment de fer aquesta activitat, considerada l’acte central de la jornada, però no es va poder assolir la xifra. Si bé li hauria agradat comptar amb més públic, Josep Saravia va expressar estar satisfet. “No ens podem queixar; hem pogut fer el llaç”, manifestava el president d’Assandca, que apuntava la menor presència de públic al fet que aquest cap de setmana coincideixen diferents esdeveniments esportius. Durant la jornada, que va durar de dos quarts de deu del matí fins a dos quarts de deu del vespre, van passar per l’Estadi Comunal fins a 600 persones. Els assistents van gaduir amb classes de zumba, partits de futbol, boxa, judo, rugbi i handbol. També van ser presents els Castellers d’Andorra.

D’altra banda, al xalet Borda del Pi de Canillo s’organitzen avui a partir de les 15 hores una sèrie d’activitats per recaptar fons per a la Fundació Sant Joan de Déu. Els nens podran fer polseres i altres tallers de manualitats, anar amb bicicletes elèctriques, jugar a futbol i fer dansa. L’acte està destinat a un públic familiar i està obert a tothom.

Clam per a l'impuls final al projecte del servei de radioteràpia

tracking