Política

La policia farà més controls viaris de droga i alcohol per reduir accidents

El Govern destinarà més mitjans “que de costum” a detectar els conductors que circulen sota els efectes d’estupefaents

La policia farà més controls viaris de droga i alcohol per reduir accidentsANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern té un objectiu clar: reduir l’accidentalitat a les carreteres i, de retruc, el nombre de víctimes mortals. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir durant la sessió al Consell General de preguntes al Govern que es destinaran “més mitjans humans que de costum” a dur a terme un major nombre de controls d’alcoholèmia i de drogues a la xarxa viària. Espot va donar a conèixer aquestes mesures al mateix temps que va revelar que el nombre d’accidents a les carreteres causats pels efectes de l’alcohol i les drogues va augmentar l’any passat. Concretament, se’n van produir 88, una xifra superior als 68 del 2016 i als 72 del 2015.

Si bé Espot va recordar que en els últims tres anys la xifra total d’accidents de circulació s’ha reduït (ha passat de 575 a 524), el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va dir que “s’està treballant a incidir molt més en les accions pensades a la perspectiva de la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues”. Va precisar que des del 2016 s’hi destinen més objectius policials i que els efectius per dur a terme els controls nocturns a les carreteres s’han “duplicat i fins i tot triplicat”. A més, va afegir que també es fan més actuacions en punts “més sensibles”, com ara les vies d’accés a locals nocturns.

GAIREBÉ EL TRIPLE DE CONTROLS

El ministre va acompanyar aquestes afirmacions de les dades del nombre total de controls que es van fer l’any passat, que van ser 3.943, molt per sobre dels 1.425 que es van practicar el 2015. Espot va considerar que es tracta d’un creixement “exponencial”, tot i que va voler deixar clar que l’actuació del Govern no se centra només en el “vessant repressiu”, sinó que també vol incidir en la prevenció. És per això que l’executiu farà més difusió de les campanyes d’alcoholèmia. Una altra de les novetats d’enguany és que se’n faran tres i no dues com era habitual. A la primera, que es va fer per Setmana Santa, també se n’afegirà una durant tot el juliol que, segons Espot, és l’època en què hi ha més festes majors i “on el consum d’alcohol i de drogues és més important”. L’altra està prevista durant tot el desembre, una època en què hi ha “molta afluència de visitants estrangers i se celebren molts sopars i festes amb un consum més elevat que de costum”. Espot va donar aquest reguitzell de dades arran d’una pregunta del conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa, que va demanar a l’executiu quines mesures ha adoptat per reduir l’augment dels accidents de trànsit causats pels efectes de l’alcohol i altres drogues. Costa va celebrar les mesures aplicades pel Govern a les vies, però va alertar que la incidència de les drogues entre els més joves “és més que una evidència i que cal esmerçar-hi més esforços”.

NOVA EINA DE DETECCIÓ

Xavier Espot també va explicar que la policia comptarà ara amb un nou aparell per detectar si un conductor circula sota els efectes de les drogues i que ja serà utilitzable properament, quan ja s’hagi aprovat el protocol d’actuació. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va afirmar que amb aquest nou mecanisme ja no serà necessari fer una analítica de sang per esbrinar si una persona condueix sota els efectes dels estupefaents. L’any passat hi va haver quatre víctimes mortals a les carreteres mentre que el 2016 no n’hi va haver cap.

EL PLA PERQUÈ ELS AUTÒNOMS PAGUIN MENYS, AL JULIOL

El mateix Xavier Espot va explicar ahir al Consell General que el Govern té previst enviar a tràmit parlamentari el projecte de llei perquè els treballadors autònoms paguin en funció dels seus ingressos. Espot, que va disculpar-se perquè el text es presentarà amb uns mesos de retard, va detallar que han trigat més temps de l’esperat perquè es preveu incorporar altres millores per als treballadors per compte propi, com ara l’accés a la pensió d’invalidesa o de malaltia comuna. Espot va detallar que els autònoms pagaran una quantitat inferior als 400 euros actuals de quota i que també han volgut ser “molt curosos” abans de prendre una decisió definitiva per l’impacte que això pot tenir per als ingressos de la CASS.

EL CONCURS DEL TRANSPORT SANITARI, EN EL PUNT DE MIRA

La nova adjudicació del transport sanitari, que està previst que es faci el mes que ve, no estarà exempta de polèmica. El motiu és l’expedient sancionador incoat a Ambulàncies del Pirineu per l’incompliment de les condicions de treball dels empleats, fet que va portar la consellera liberal Judith Pallarés a preguntar al Govern si té previst aplicar mesures. Xavier Espot va replicar que si no s’opta per fer una pròrroga de l’adjudicació, procediran a l’obertura d’un nou concurs per adjudicar el transport sanitari on s’estipularan les condicions de l’adjudicació. El titular d’Afers Socials va dir que “si les coses no s’han fet prou bé, potser serem més exigents per prendre una decisió”.

tracking