x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Funció Pública

Jubilació als 60 només per als mestres

El Govern i el sindicat defensen el retir anticipat específicament per a l’educació pel “desgast físic i mental” dels docents
Eric Jover i David Garcia durant la roda de premsa que van oferir de manera conjunta.

Jubilació als seixanta anys només per als professors

Eric Jover i David Garcia durant la roda de premsa que van oferir de manera conjunta.

SFG
Actualitzada 15/06/2018 a les 12:38
El Govern i el Sindicat de l’Ense­nyament Públic (SEP) van defensar ahir la jubilació voluntària als 60 anys només per als mestres per la pressió a què estan sotmesos. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va apel·lar a les “condicions diferenciades” que té l’activitat dels professors i va posar de manifest que “hem tardat 18 anys” a reconèixer-les. El ministre va afirmar que l’educatiu és “un cos especial reconegut a Andorra des del 2000” i a diferència de la resta de cossos especials de l’administració general encara no disposava d’una llei pròpia.
De la seva banda, el secretari general del SEP, David Garcia, va vincular el retir anticipat a l’assoliment de la qualitat educativa als centres. Preguntat per si comparteix la reivindicació de la resta de funcionaris que tots els treballadors públics tinguin l’opció de jubilar-se als 60 anys, Garcia va fer referència al “desgast físic i mental” que pateixen els docents, i en aquest sentit va defensar la mesura al·legant que “és important que la qualitat educativa hi sigui”. “La jubilació anticipada és adequada per garantir la qualitat”, va asseverar. Tant Jover com Garcia van recordar que la majoria de països de l’entorn tenen reconeguda aquesta possibilitat entre els treballadors de l’educació.


Entesa i unitat

Jover i Garcia van realitzar ahir una roda de premsa conjunta per presentar els eixos principals del projecte de llei d’educació, que avui entra a tràmit un cop conclosa la feina de la comissió consultiva. Ambdues parts van valorar positivament el procés i el consens assolit en el marc de les discussions d’un text que recull les reivindicacions del sindicat, com és la jubilació anticipada –l’obligatòria està fixada als 65– cobrant el 60% del darrer sou sempre que s’hagin treballat trenta anys com a mínim. Garcia va celebrar que “ara ja tenim el marc legal per treballar en allò que afecta la docència”, mentre que Jover va avançar que paral·lelament al tràmit parlamentari es treballaran els reglaments per desenvolupar la llei per tal que “un cop s’aprovi, la feina tècnica ja estigui desenvolupada”. Tant el ministre com el sindicalista van subratllar que el text legal resultant del procés de debat ha aconseguit l’objectiu de posar en valor l’ofici de mestre.
Entre els aspectes destacats de la llei hi ha la regulació de les borses d’interins, que passaran a ser una obligació legal per tal que siguin objectives i transparents. Aquest tràmit suposa la creació d’una plataforma telemàtica on els treballadors podran consultar la seva posició i puntuació. Segons va avançar Jover, el Govern s’ha fixat el termini d’un any per elaborar-ho i posar-ho en marxa. A més, es reconeixeran els anys d’antiguitat dels eventuals que assoleixin plaça d’indefinit. Per altra banda, s’ha acceptat la participació dels representants del sindicat com a observadors en els processos de selecció, “una vella reivindicació”, segons Garcia, que va dir que donarà “seguretat”. Pel que fa a la carrera professional, que es desplegarà via reglaments durant el proper any, seguirà la filosofia de la Llei de la Funció Pública però introduint i tenint en compte les competències específiques del cos pel que fa a la car­rera horitzontal i vertical.


45 dies de vacances a l’estiu

Respecte a les vacances, s’ha atès parcialment la demanda del SEP que estiguessin recollides a la llei i s’estableix que els docents tindran 45 dies naturals de vacances entre el 15 de juliol i el 31 d’agost. A més, el Govern ha acceptat que si un treballador està de baixa per maternitat o adopció durant les vacances els dies lliures es podran recuperar més endavant. Garcia va recalcar que no estan “satisfets al 100%” perquè volien que tot el calendari escolar quedés reflectit, però va reconèixer la millora que suposa respecte a l’actualitat. El text incorpora el règim sancionador de la Llei de la Funció Pública però hi inclou faltes pròpies del cos educatiu, com ara incompliments en la responsabilitat del docent sobre els menors, per exemple abandonament o altres supòsits. “Suposarà una falta greu no adoptar les mesures escaients per salvaguardar l’alumnat”, va precisar el ministre, que va fer èmfasi en la necessitat de protegir els menors.
Un altre dels canvis importants, segons Jover, és que tots els membres del cos educatiu tindran la condició d’agents de l’autoritat per protegir i valoritzar el col·lectiu. Finalment, el ministre va explicar que s’exigirà formació específica als professionals, de manera que passarà a ser un requisit per tal de poder evolucionar en la carrera vertical.


ELS PUNTS

-Jubilació voluntària als 60 anys per als mestres cobrant el 60% del darrer sou sempre que s’hagin treballat 30 anys com a mínim.

-Es regularan les borses d’interins i es crearà una plataforma virtual on podran consultar la seva puntuació i posició. A més, l’antiguitat es tindrà en compte quan vulguin accedir a una plaça d’indefinit.

-Els representants del sindicat participaran com a observadors en els processos de selecció de personal.
uLa carrera professional, que es desplegarà per via reglamentària, serà com la de la resta de funcionaris però tindrà en compte les competències específiques del cos.

-La llei recull els 45 dies naturals de vacances entre el 15 de juliol i el 31 d’agost i accepta que es puguin recuperar més endavant si s’està de baixa per maternitat o adopció.

-El règim sancionador serà com el de la resta de funcionaris però inclourà faltes pròpies referents a la protecció dels menors.

-Els membres del cos tindran la condició d’agent de l’autoritat per protegir i valorar la professió.

-S’exigirà formació específica als professionals del cos educatiu, de manera que passarà a ser un requisit per evolucionar en la carrera vertical.
Veure’n més
35
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts