El TC tomba un nou recurs contra l'extradició de l'ultra Ilja Janitskin

Arrenca a Hèlsinki el judici contra el periodista i polític finlandès que segueix empresonat

El TC tomba un nou recurs contra l'extradició de l'ultra Ilja JanitskinRONI REKOMAA / LETHIKUVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Constitucional no ha admès a tràmit el recurs de súplica presentat per l’ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin contra la decisió d’aquest mateix tribunal de no suspendre com a mesura cautelar l’extradició del polític i periodista al seu país. Un recurs en el qual s’argumentava que malgrat que la llei no preveu cap situació de guàrdia del TC per tractar una demanda de suspensió cautelar d’una decisió judicial, aquest hauria pogut actuar per fer l’empara efectiva i evitar que l’extradició es dugués a terme sense tenir abans resposta a la seva petició d’urgència. I respecte a la decisió del TC de no admetre a tràmit el recurs d’empara presentat contra la sentència del Superior que va donar llum verd a l’extradició de Janitskin després que Corts l’hagués denegat, s’al·legava que el Constitucional no havia donat cap argument jurídic sòlid en relació amb el fet que la sala penal del TS va canviar els fets de partida, situant el seu client en indefensió. Per últim, demanava al TC que revoqués l’aute d’inadmissió a tràmit del recurs d’empara, que declarés vulnerat el dret a la jurisdicció i al recurs en els processos penals i que adoptés les mesures necessàries per reposar Janitskin en la plenitud del seu dret.

Etiquetes:

El Constitucional, que no entra a valorar si hauria pogut actuar d’ofici i decretar la suspensió cautelar de l’extradició, no admet el recurs de súplica i recorda a l’advocat del finlandès que perquè sigui acceptat aquest ha d’aportar elements de fet o de dret nous. En el cas del de Janitskin, “no s’han aportat nous fets, ni nous elements de dret que contradiguin la resolució recorreguda”.

Inici del judici a Finlàndia

El judici contra Janitskin, que va ser extradit el 13 d’abril passat i des d’aquell dia es troba empresonat a Finlàndia, i dues persones més va començar ahir el tribunal de districte d’Hèlsinki. Una vista que va començar amb polèmica pel fet que la majoria dels periodistes que hi volien assistir no van poder entrar a la sala, ja que el judici es va celebrar en un espai de reduïdes dimensions. Segons mitjans de comunicació finlandesos, el fiscal va reiterar les diverses acusacions que recauen contra l’ultranacionalista i es va negar a la petició de llibertat demanada per la defensa. Acusat, entre d’altres, de delictes d’odi, la fiscalia demana un any i vuit mesos de presó per a Janitksin.

tracking