EDUCACIÓ

Jover defensa la jubilació als 60 dels mestres pel tipus de feina

Afirma que la mesura és compatible amb la demanda de la CASS d’apujar l’edat de retir

Jover defensa la jubilació als 60 dels mestres pel tipus de feinaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Educació, Eric Jover, va manifestar ahir durant la inauguració de la dotzena edició dels Debats de recerca que l’acord al qual va arribar amb els sindicats d’Educació perquè el cos pugui prejubilar-se als 60 anys és compatible la proposta de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) d’endarrerir la jubilació fins als 67 anys per mantenir el sistema de pensions. En aquest sentit, Jover va apuntar que “els professionals de l’Educació tenen unes condicions de jubilació més adequades a causa de les tipologies de feina i les energies que es necessiten per fer de bon docent”.

El ministre va continuar defensant l’acord assegurant que “ens trobàvem que era l’únic cos especial que no tenia un règim de jubilació especialitzat”, i va assegurar que “es fa en molts països i em sembla coherent amb la tipologia que tenen i la feina que s’està desenvolupant”. Un argument que va tornar a utilitzar per justificar que no tots els funcionaris de l’administració tinguin aquest dret: “És cert que l’administració general té condicions diferents però és cert que és el mateix que ens podem trobar a molts països.”

No obstant, el ministre va apuntar que als països del voltant “hi ha una tendència” a endarrerir les edats de jubilació i preguntat per aquest fet, Jover també va admetre que “hem marcat un diferencial entre la jubilació obligatòria i la jubilació voluntària per al cos d’Educació i haurem d’anar veient com evolucionarà”. Tanmateix, va afegir que en cas que evolucioni l’edat de jubilació més enllà dels 65 anys, tal com apunta la CASS per poder mantenir el sistema de pensions, “haurem de fer evolucionar les edats amb les jubilacions voluntàries més primerenques”, i hi va afegir que al Principat “ens haurem de plantejar si s’hauran d’incrementar” les edats de jubilació.

Finalment, Jover va concretar que l’avantprojecte de llei del cos especial d’Educació es troba actualment en “el pas” de la comissió consultiva i va destacar que té “el consens” del sector.

LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA ESDEVÉ UN DELS REPTES DEL PRESENT

La dotzena edició dels Debats de recerca, organitzats per la Societat Andorrana de Ciències i MoraBanc, van posar en relleu la necessitat de prendre mesures ràpides per reduir l’efecte del canvi climàtic. Segons va manifestar el director de FEDA, Albert Moles, en la seva intervenció durant la conferència, el canvi climàtic és una realitat i “les accions que s’han de prendre al respecte són ràpides”. En aquest sentit, Moles va destacar que des de Mobilitat hi ha molta feina a fer, “pràcticament la meitat de les emissions venen del transport”. Per això, el director de FEDA va apuntar que l’objectiu de l’entitat és reduir “el màxim possible” les emissions de diòxid de carboni (CO₂) apostant pel vehicle elèctric i impulsant el transport públic. Finalment, Moles va destacar que ens hem de dirigir cap a l’eficiència.

tracking