relacions bilaterals

Sánchez dona suport a l'acord d'associació

El Govern obté el compromís de Madrid d’intentar validar el mecanisme el setembre d’aquest any i posar-lo en marxa a la primavera

Sánchez dona suport a l'acord d'associacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema d’aterratge a través de GPS a l’aeroport d’Andorra-la Seu podria ser una realitat el març del 2019. La delegació andorrana, encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí, que ahir es va trobar a Madrid amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va emportar sota el braç el compromís del nou executiu socialista de fer possible l’enlairament i l’aterratge d’avions en condicions climatològiques adverses a l’aeroport pirinenc. D’aquesta manera, el govern de Martí comença a albirar la llum al final del túnel en veure com l’aeroport, que ha estat una de les seves principals apostes per obrir-se a l’exterior, podria operar amb normalitat l’any que ve després de la incertesa que l’ha rodejat els últims anys.

Martí i Sánchez, que ahir van commemorar els 25 anys de relacions diplomàtiques entre Espa-nya i el Principat, van tenir una reunió que va durar uns 20 minuts. Tot i que els dossiers no es van poder tractar amb gaire profunditat (Sánchez és president des de divendres passat, després que la moció de censura a Mariano Rajoy tirés endavant) de la trobada se’n va desprendre el compromís del govern espanyol de validar el sistema GPS al setembre. El llum verd es consumaria en una reunió que haurien de mantenir responsables dels ministeris de Defensa i Foment de l’executiu d’Espanya. Si tot va com està previst, entraria en funcionament la primavera de l’any que ve. De fet, aquesta és una data que també preveia la Generalitat recentment, quan el secretari d’Infraestructures del govern català, Ricard Font, va dir a l’abril que el sistema d’aterratge GPS es podria habilitar “entre finals d’aquest any i principis del que ve”.

Inaugurat l'any 2015

L’aeroport d’Andorra-la Seu va rebre l’autorització per operar vols comercials el gener del 2015, però des d’aquella data ha rebut menys vols dels previstos a causa de les restriccions en matèria de seguretat. La ubicació de l’aeroport complica les operacions de vols a l’hivern, l’època de l’any que es considera que més viatgers podrien fer-ne ús per venir a Andor­ra. Viatges Regina ja va donar pràcticament per descartat fa poc oferir vols mentre no hi hagi el sistema d’aproximació GPS instal·lat. L’empresa de viatges va trencar amb la companyia Twin Jet arran de la desviació de vols i la cancel·lació en els vols de prova que es van dur a terme a principis del mes de març.

Una visita oficial a Madrid

En la trobada d’ahir abans de l’acte que es va dur a terme a la Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre, els mandataris van acordar la intenció de fixar una data perquè el cap de Govern visiti Sánchez a Madrid de manera oficial. A més, també es preveu que es concretin reunions entre ministres espa-nyols i andorrans.

El cap de Govern va afirmar que “en el repte d’assolir un acord equilibrat entre Andorra i la Unió Europea, el nostre país compta amb la comprensió i l’ajuda dels seus dos veïns tradicionals”. També va destacar els diferents acords i convenis signats amb l’Estat espanyol, entre els quals hi ha l’acord d’intercanvi d’informació fiscal i l’entesa per evitar la doble imposició. Martí, que va estar acompanyat pels ministres Gilbert Saboya i Jordi Cinca, va afirmar que Espanya és “el principal soci comercial”, i va posar en relleu el rol del país veí a l’hora de liderar les inversions estrangeres al Principat. “Les relacions hispanoandorranes són una peça clau per a la construcció de la posició d’Andorra en un món global”, va afirmar.

El president espanyol va manifestar el seu suport a l’executiu andorrà a l’hora d’arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea, així com la seva voluntat perquè el Principat sigui la seu de la Cimera Iberoamericana del 2020. “Poden comptar amb el suport d’Espanya per a la celebració d’aquesta important reunió”, va assegurar Sánchez.

Sánchez dona suport a l'acord d'associació

tracking