Telecomunicacions

Andorra Telecom guanya 51 milions i bat el rècord històric

Els 27 milions aconseguits per la venda de les accions de MásMóvil disparen el benefici tot i la caiguda dels ingressos pel ‘roaming’

Andorra Telecom guanya 51 milions i bat el rècord històricArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom va tancar el 2017 amb un benefici rècord de 50,9 milions d’euros, segons les dades de la memòria de l’exercici passat de l’operadora a les quals ha tingut accés el Diari. La venda de les accions de la telefònica espanyola MásMóvil, que van comportar uns ingressos de 27,6 milions d’euros, és el que ha portat Andorra Telecom a tancar el 2017 amb un benefici històric. I és que de no haver-se produït la venda de les accions de MásMóvil, l’operadora hauria aconseguit l’any passat un resultat d’uns deu milions d’euros inferior a l’assolit el 2016, que va ser de 37,7 milions.

I el benefici hauria caigut sense la venda de les accions de MásMóvil per culpa del roaming, pel qual Andorra Telecom va ingressar l’any passat 10,1 milions menys que fa dos. En concepte d’itinerància van entrar a les arques de l’operadora 39,6 milions d’euros, mentre que el 2016 ho van fer 49,7. Fonts d’Andorra Telecom van explicar al Diari que malgrat la caiguda en els ingressos del roaming, la xifra aconseguida va ser superior a l’esperada. Les mateixes fonts van assenyalar que enguany es preveu que els diners que entrin a Andorra Telecom via itinerància es redueixin encara més i siguin d’uns 30 milions d’euros.

Una xifra que satisfaria l’operadora, que pensava que la desaparició del roaming a la Unió Europa encara repercutiria més en les arques de l’antiga parapública. Des d’Andorra Telecom es destaca l’acord al qual han arribat amb una trentena d’operadores estrangeres que paguen unes quotes fixes per aquest concepte. Al client estranger de cada una d’aquestes operadores que utilitza la xarxa d’Andorra Telecom no se li cobra res per la despesa realitzada al Principat, i és la telefònica a la qual està abonada el turista la que paga aquesta tarifa plana fixa per cada usuari connectat.

Les mateixes fonts consideren que amb aquests acords, que s’ampliaran a altres operadores, la xifra d’ingressos pel roaming s’estabilitzarà, i és per això que des d’Andorra Telecom es defensa la política de cercar fons d’ingressos alternatius als tradicionals, com és el cas de la inversió feta a MásMóvil, la compra del 37% de les accions de l’espanyola Avatel Telecom i el contact center Espic de la Massana.

Andorra Telecom va ingressar l’any passat 54,2 milions d’euros per la facturació realitzada als clients nacionals. Sumant-li els 29,6 milions de roaming i 1,5 per altres serveis d’interconnexió, l’import net de la xifra de negoci del 2016 va ser de 95,3 milions. Fa dos anys, la xifra de negoci va ser de 104 milions d’euros, amb un ingrés de facturació als clients nacionals de 52,7 milions, 49,7 de roaming i 1,5 d’altres serveis.

Les despeses d’explotació van ser l’any passat de 67,9 milions. Restat dels ingressos i un cop liquidats els impostos s’obté el benefici de 50,9 milions. Fa dos anys les despeses d’explotació van ser de 65,3, i un cop restats els ingressos i liquidats els impostos, el benefici es va quedar en 37,7. Cal recordar que el resultat del 2016 havia batut el rècord de l’operadora.

A diferència del que va succeir fa dos anys, quan la totalitat dels beneficis de l’operadora es van convertir en dividend i van passar als ingressos de l’Estat, una part dels guanys de l’exercici passat aniran a les reserves d’Andor­ra Telecom. Així, dels 50,9 milions de benefici, 27 es repartiran com a dividend i 23,9 aniran a incrementar les reserves de l’operadora. Malgrat això, les reserves a 31 de desembre del 2017 seran inferiors a les que hi havia el mateix dia de fa dos anys. Mínimament inferiors, ja que l’exercici passat es va tancar amb 259,9 milions d’euros de reserves i el de 2016 amb 260,4 milions.

L’antiga parapública va pagar 14,1 milions d’euros en concepte de salaris el 2017, dos més que fa dos anys. Respecte dels deutors, els clients tenien factures impagades per un valor de 4,2 milions. Les operadores estrangeres encara havien de fer front a 42,5.

tracking