Agressions sexistes

Dinou casos nous de violència de gènere des del gener

El servei d’atenció a les víctimes atén un total de 53 dones, 40 de les quals amb fills petits a càrrec

Dinou casos nous de violència de gènere des del gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Polítiques d’Igualtat del Govern ha atès 19 casos nous d’agressions masclistes fins ara aquest 2018. Aquesta vintena d’afectades se sumen a les que s’atenen des de l’any passat, fet que situa el nombre de casos en 53 a mitjan maig, segons dades facilitades pel departament d’Afers Socials. El gros més important de dones víctimes de violència de gènere, és a dir, el 55%, se situa a la franja d’edat més jove. Això significa que de les 53 afectades, el 34%, o sigui un total de 18, tenen entre 18 i 20 anys, i el 21%, que serien 11, en tenen de 21 a 30. Pel que fa a la resta, nou dones tenen entre 31 i 40 anys; nou més, entre 41 i 50, i sis, entre 51 i 60.

La majoria d’ateses pel servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere són dones amb fills petits. Fins a un total de 40 persones, de les 53 que s’estan tractant actualment, tenen menors d’edat a càrrec. La coordinadora del departament d’Afers Socials, Mercè Pascual, va destacar que la majoria de dones acudeixen al servei per iniciativa pròpia i una altra part –cada cop més important tot i que segueix essent menor– són derivades per la policia. De totes les dones que va atendre el servei l’any passat, és a dir, 155, 83 van acudir-hi pel seu propi peu i 38 van ser casos notificats pels agents policials.

En aquest sentit, Pascual va posar de manifest les accions de coordinació que el Govern ha realitzat amb el servei de policia per afavorir la derivació de les possibles agressions masclistes amb què es puguin trobar els agents. D’aquesta manera, va assenyalar que s’impulsen guies de col·laboració amb la policia però no només. Pascual va afirmar que “s’està fent una tasca molt important de prevenció i capacitació formant la policia” i fent formació específica també a la Batllia. Alhora, va indicar que s’estan tirant endavant accions al món educatiu per treballar amb els estudiants en la superació dels estereotips i els rols de gènere.

Menys de la meitat denuncia

Del total de 53 dones que reben atenció i assessorament de part dels professionals del servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere, menys de la meitat han presentat denúncia a la policia. Concretament, 18 dones, el 34%, han manifestat haver denunciat els agressors i 26, el 49%, han dit que no, mentre que les nou restants no han facilitat aquesta informació. Paral·lelament, un total de 15 dones i els seus fills van haver de deixar casa seva i anar a viure a un dels habitatges del Govern habilitats expressament per a víctimes de violència de gènere.

Pascual també va remarcar que cada dona està una mitjana de 200 dies rebent atenció tant psicològica com de cobertura de les necessitats bàsiques, tot i que va matisar que “depèn de cada cas ja que el ritme el marquen elles”. “En funció de com es van apoderant hi estan més temps o menys, però la mitjana és de nou mesos a un any”, va exposar, alhora que va fer especial èmfasi en la dificultat de superar un trauma així, un procés que “requereix un canvi de mentalitat”. A més, va apuntar que una psicòloga també fa l’acompanyament als menors.

UNA TRENTENA D'HOMES, DETINGUTS PER AGRESSIONS A DONES FINS ARA AQUEST 2018

La policia ha detingut una trentena d’homes en els primers cinc mesos de l’any per agressions a dones. La majoria, un total de setze, han estat arrestats per un delicte contra la integritat física en l’àmbit domèstic, fet que inclou discussions, amenaces i/o maltractaments a la parella en ocasions fins i tot en presència dels fills o a la via pública. També hi ha algun cas en què han irromput a casa de la víctima armats amb ganivets i destrossant mobiliari. L’altra gran bossa de detencions ha estat per maltractaments en l’àmbit domèstic, un total d’onze homes, que pot voler dir violència física (bufetades, cops...) però també injúries, amenaces o intimidació. D’altres casos fan referència a delictes per violació de domicili (abordant la parella a casa seva), contra la llibertat (és a dir, per proferir amenaces de mort, fins i tot al mig del carrer) o contra el comportament sexual. A banda de les agressions de gènere, es va detenir dos homes de 36 i 70 anys per un delicte contra la llibertat sexual per haver abusat sexualment de dos menors.

tracking