Política

Cada comitè parroquial de L'A decidirà si pacta amb el PS

La direcció dona llibertat perquè és conscient del rebuig en algunes circumscripcions

Cada comitè parroquial de L'A decidirà si pacta amb el PSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció de Liberals d’Andorra ha decidit que sigui cada comitè parroquial qui determini si fa o no un pacte amb els socialdemòcrates a la llista territorial. Aquest posicionament respon, segons fonts properes al partit, al convenciment que proposar un acord que englobi totes les circumscripcions és molt difícil. La direcció dels liberals té constància que mentre que hi ha par­ròquies on l’acord està virtualment tancat, com ara Encamp, n’hi ha d’altres on l’enfrontament històric amb els socialdemòcrates fa molt complicada l’entesa. Especialment problemàtic és aconseguir una candidatura conjunta a les parròquies altes, on el votant liberal difícilment s’empassaria haver de votar per un candidat del PS a la territorial.

La voluntat de proposta dels directius a l’assemblea del partit serà la de recomanar el pacte a tots els comitès com a millor fórmula per optar a guanyar en algunes parròquies. Al mateix temps, però, es vol deixar la porta oberta a no fer el pacte en alguna circumscripció puntual per por que la impossibilitat de materialitzar-lo en una o dues s’acabi enduent per endavant tot el projecte. Els liberals han estat trametent als afiliats que el més important de tota l’operativa és poder explicar molt bé per què es fa el pacte. Segons fonts properes a la formació, s’està insistint molt que cal comunicar que l’acord no comportarà que els liberals assumeixin els postulats socialdemòcrates. Es tracta d’evitar que se’ls associï amb els punts forts del programa socialdemòcrata com són la despenalització de l’avortament, la legalització de la doble nacionalitat, la reducció a deu dels anys de residència per obtenir la nacionalitat o el vot dels residents a les comunals.

Diversos votants liberals històrics ja han manifestat públicament que no estan d’acord amb el pacte i que amenacen de no anar a votar o a votar en blanc les properes eleccions. Com a mínim a la llista territorial perquè, segons fonts del partit, no volen que el seu vot a la parroquial serveixi per elegir un conseller que defensi legalitzar l’avortament o el vot dels residents a les comunals. Evitar que aquesta malfiança s’estengui ha passat a ser prioritari per a la direcció del partit. Per això la insistència en la pedagogia del pacte per explicar que és només una qüestió tàctica que no té cap implicació pel que fa al programa electoral.

EL PS NO ENTÉN "L'ALARMISME" DE LES SEVES PROPOSTES

El secretari d’organització del Partit Socialdemòcrata, Carles Sánchez, es va mostrar sorprès per “l’alarmisme” que han generat algunes de les seves dar­reres propostes, les quals el cap de Govern va titllar de rupturistes i que posaven el Coprincipat en risc. “Senzillament és el que venim defensant en els nostres programes electorals, per això que no entenem a què ve ara aquest alarmisme”. Sánchez va argumentar que “les nostres propostes són les d’una part de la ciutadania andorrana i ja entenc que aquí puguin generar alarma però a la resta d’Europa això no passaria”.

Igual que Irlanda va celebrar un referèndum per despenalitzar l’avortament, Sánchez reconeix que el PS voldria que això es fes a Andorra, encara que s’hagi de modificar la Constitució. “La Carta Magna no està tancada i sempre és susceptible de ser modificada, per això creiem que si la majoria de la població ho volgués es podria plantejar sense problemes i s’hauria de negociar amb els Coprínceps”. Sobre el fet de treure l’assignatura de religió de l’Escola andorrana, el secretari d’organització va recordar que el que proposa el partit “no és eliminar la religió sinó que sigui optativa i fora de l’horari lectiu, ja que ha arribat el moment de demostrar que l’escola pública a més d’aconfessional és laica”.

tracking