justícia

Una constructora brasilera va ocultar 100 milions de dòlars a BPA

La Batllia investiga les operacions de Camargo Correa per presumpte blanqueig

Una constructora brasilera va ocultar 100 milions de dòlars a BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Maria Àngels Moreno investiga els 100 milions de dòlars que la constructora brasilera Camargo Correa –considerada la tercera en magnitud del país– va dipositar a Banca Privada d’Andorra (BPA) entre els anys 2008 i 2011. Segons va publicar ahir el diari El País, els diners es van moure a través d’una teranyina societària vinculada a la mateixa empresa i a dos executius. Les diligències iniciades per Moreno apunten un presumpte delicte de blanqueig de diners procedents de la corrupció. Diners que estarien destinats al suborns de polítics i alts càrrecs llatinoamericans per aconseguir obra pública. Es tracta d’una manera de procedir similar a la de la també constructora brasilera Odebrecht, que igualment va operar amb BPA. Camargo Correa nega les imputacions, segons recull també el rotatiu espanyol.

Les investigacions dutes a terme fins ara apunten l’origen desconegut dels diners de la constructora, que hauria fet servir fins a sis comptes de l’antiga BPA. Entre els ex-executius de la compa­nyia relacionats amb la trama n’hi hauria dos, Pietro Francesco Giavina i Fernando Dias Gomes, que ja van ser arrestats el 2009 per un cas de corrupció relacionat amb comissions il·legals i finançament de campanyes a canvi d’adjudicacions d’obres al Brasil i també al Perú. El cas, anomenat Castillo de Arena, va ser arxivat per la justícia brasilera per la nul·litat de les escoltes telefòniques en què es basaven les acusacions. De fet, els advocats de Camargo Correa al Principat sol·liciten la nul·litat del procediment argumentant que es va obrir després d’una comissió rogatòria del Brasil relacionada amb Castillo de Arena i que havent-se declarat nul aquest cas també ho han de fer els procediments que n’emanen. Els lletrats consultats per El País neguen que els diners s’usessin per a suborns.

El paper de BPA

La investigació andorrana indica que per dissenyar l’entramat financer l’empresa va comptar amb l’assessorament del banc i apunta l’exgestor Andrés Betingo Sanguinetti, que va ser extradit en el marc de la causa Odebrecht i posat en llibertat després de declarar davant la batlle Mingorance. Betingo és un dels investigats a la causa juntament amb tres ex-executius de l’empresa i membres de la comissió de prevenció de blanqueig del banc.

tracking