acords electorals

Martí acusa el PS de fer propostes que posen en risc el Coprincipat

El cap de Govern acusa López de fer “propostes rupturistes”, com eliminar la religió a l’escola pública
o despenalitzar l’avortament

Martí acusa el PS de fer propostes que posen en risc el CoprincipatANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va evidenciar els dubtes del pacte electoral entre el PS i L’A per concórrer plegats als pròxims comicis generals per la distància ideològica entre les formacions. Segons va afirmar, entre els dos partits hi ha massa disparitat i va demanar als liberals que es posicionin sobre les propostes “rupturistes” que el PS ha realitzat últimament. “Vull pensar que al darrere hi ha un punt de vista compartit, pel que fa a programa, però amb plantejaments rupturistes com els que ha anunciat el PS el partit liberal s’haurà de posicionar”. Martí posava com a exemple el fet de voler treure la religió de l’horari lectiu a l’escola pública o la recent demanda al representant del Copríncep francès de despenalitzar l’avortament. Pel cap de Govern, aquestes propostes “posen en risc el Coprincipat i per això m’agradaria molt saber quin posicionament tenen els liberals perquè fer una aliança amb el PS és totalment legítim, però no es pot anar amb arguments com aquest i no dir si s’hi està d’acord o no”, va indicar. Martí hi va afegir que el PS “està fent una sèrie de propostes que donen la sensació de voler trencar amb unes coses establertes a Andorra que no fan mal”.

Un altre exemple de les diferències ideològiques entre les dues formacions està en el posicionament de L’A respecte a l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Aquest és un tema major i és clar que amb les intervencions i els articles del senyor Gallardo ell és euroescèptic i en canvi el senyor López sempre ha fet costat al Govern”. Per tot plegat, va finalitzar sentenciant que “encara queda temps fins a les eleccions, però demostren que són el sol i la lluna”.

Avortament

Martí va fer aquestes declaracions des del santuari de la Mare de Déu de Canòlich en un dels dies on la tradició religiosa pren més força, per això va insistir que plantejar determinats temes com el de l’avortament poden tenir conseqüències polítiques molt importants. “Ja ho va dir fa uns dies el síndic que va viure en primera persona la Constitució, Jordi Farràs. Tocar l’avortament és tocar el Coprincipat!, va dir. Per això demano que si es vol la ruptura, que s’expliqui.” Per Martí, la impossibilitat d’interrompre l’embaràs va ser un dels pilars sobre els quals es va gestar la Constitució, a diferència dels “matrimonis per a tothom” o l’adopció, dues polítiques socials que ell va implantar sense la sanció final del Copríncep. “Sé que és un tema complicat i puc entendre el neguit de les senyores que tenen el legítim dret a avortar, però la Constitució diu el que diu i jo he de ser respectuós amb el que es va parlar el 1993.” A més, va defensar Vives dient que “igual que fem reformes polítiques i socials, també defenso amb força el Coprincipat i la nostra sobirania de tants segles. És més, s’ha preservat en gran part gràcies a la figura del Copríncep”.

Converses amb UL i la Massana

Les converses entre DA, Unió Laurediana i Independents de la Massana se segueixen produint, tal com va reconèixer Martí, encara que, segons totes les parts, l’acord estaria lluny de tancar-se. “No hem concretat res perquè encara ens separen moltes coses. Som prudents i evidentment es poden tenir diferències en punts específics però no sobre els grans temes.” Des de la formació laurediana, les possibilitats de pacte encara estan més lluny i el conseller general Josep Pintat va ser molt taxatiu en afirmar que “no tenim cap pacte i de parlar ho fem amb tothom”. Pintat va negar que retirar la reforma de la Funció Pública sigui un pas imprescindible per arribar a algun pacte i va assegurar “que és de sentit comú perquè l’oposició no arribem a tot en aquest tram final i per fer-ho malament, hauríem de votar-hi en contra”. Pel conseller de la minoria al comú Joan Albert Farré, “el que sé és que tenim un projecte de país definit i treballat que volem presentar a les pròximes eleccions, però no sé amb quines sigles”.

Martí va confirmar que la primera setmana de juny visitarà Madrid i París per celebrar els 25 anys de relacions diplomàtiques. Va explicar que a Madrid es veurà amb el rei Felip VI i que a París podria mantenir una trobada amb Macron.

FER CANDIDATURES AMB INTEL·LIGÈNCIA

L’excap de Govern Albert Pintat va donar ahir el seu punt de vista general sobre els possibles pactes que s’aventuren de cara a les pròximes eleccions legislatives que se celebraran. Pintat va opinar que “vista la profunditat i l’amplitud dels problemes que Andorra afronta, com més dividits pitjor en sortirem”. En aquest sentit, va destacar que “és hora de començar a buscar el que ens uneix, que són moltes coses, i fer candidatures amb intel·ligència” en què “hi hagi els millors”. Pintat també va alertar que “les baralles les acabarem pagant molt cares perquè estem envoltats de problemes i de gent que no ens vol gaire bé”, va dir. L’excap de Govern va fer aquestes declaracions durant el repartiment dels pans beneïts a la Diada de Canòlich.

tracking