x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals

El TS absol un home condemnat per Corts per abús sexual a una dona discapacitada

Diu que hi ha dubtes si hi va haver una oposició frontal i ferma de la denunciant a les relacions
El judici al Superior es va celebrar a la sala número 3 de la Batllia.

Absolen el condemnat per abusar d'una discapacitada

El judici al Superior es va celebrar a la sala número 3 de la Batllia.

ARXIU
Actualitzada 24/05/2018 a les 18:26
La sala penal del Tribunal Superior de Justícia (TS) ha absolt un home, resident i de nacionalitat portuguesa, condemnat per Corts a quatre anys de presó, dos dels quals ferms, per haver abusat sexualment d’una jove discapacitada el novembre del 2010. Els magistrats consideren que no existeixen els elements externs suficients, ni en la parla ni físics, que permetin constatar la capacitat psíquica de la denunciant, que pateix una discapacitat mental lleu. És per això que consideren que hi ha dubtes respecte que el processat tingués prou coneixement de la discapacitat de la denunciant i que tampoc hi ha una constància clara sobre si hi va haver una oposició frontal i ferma a les relacions sexuals per part de la dona. Per tot això assenyalen que hi ha “un dubte raonable” que ha de beneficiar el processat i per això n’han dictat l’absolució.
Els fets es remunten al novembre del 2010, quan la dona, que havia coincidit amb el processat en una discoteca d’Andorra la Vella, va convidar l’home a dormir a casa seva després que aquest li ho demanés perquè estava massa borratxo per conduir. La noia, que vivia i viu en un pis tutelat pel Govern, ja havia convidat anteriorment el processat a passar la nit a casa en una situació similar, però en aquell cas també els va acompanyar un amic d’ella.

Quan tots dos van arribar al pis l’acusat es va estirar al llit mentre ella estava a la mateixa habitació mirant la televisió. Una hora més tard va anar al llit i l’home va intentar vàries vegades abaixar-li les mitges, segons el relat de la fiscalia. A la declaració que va fer a porta tancada en el judici celebrat a Corts el novembre de l’any passat, la dona va assegurar haver dit cada cop que ho intentava que no volia mantenir relacions sexuals, i en un moment donat va girar-se contra la paret. Immediatament, l’home li va abaixar les mitges i les calces i sense que ella oposés resistència la va penetrar per via vaginal. La dona no va denunciar el que va considerar abusos sexuals fins uns dies més tard, després de confessar-ho a un amic que li va aconsellar que ho expliqués a la mare.
La defensa sempre ha admès que hi va haver una relació sexual la nit que van tenir lloc els fets. No ho ha fet l’acusat, que en totes les declaracions realitzades ha assegurat que no recordava res del que havia passat aquella nit, ni de les hores abans ni de les de després. En la vista de recurs l’abril passat, el lletrat va reiterar que el seu client desconeixia que la dona era discapacitada i que va donar per fet que no es va negar a mantenir la relació.

La sentència de Corts tombada pel Superior argumentava la condemna a l’home ara absolt en el fet que la discapacitat de la víctima, que té dificultats per prendre decisions fermes quan es troba sota pressió, li va impedir explicitar més la negació a practicar sexe i que el processat es va aprofitar de la seva condició per abusar-ne sexualment.
La resolució en segona instància no agradarà a la fiscalia, que en el judici celebrat al Tribunal Superior es va mostrar contrària a l’absolució assegurant que el processat coneixia, perquè no era el primer cop que coincidia amb la denunciant, la situació de discapacitat de la noia.


PRESÓ CONDICIONAL PER A L'AUTOR DE L'ONADA D FURTS ALS SERRADELLS

El Tribunal de Corts ha condemnat un jove de 24 anys a un any i quatre mesos de presó condicional en considerar-lo culpable de l’onada de furts que hi va haver al centre esportiu dels Serradells l’any 2014. El noi no entrarà a la presó si en el termini de tres anys fa front a la responsabilitat civil dictada: 1.200 euros a pagar al comú d’Andorra la Vella per les destrosses que va fer a les taquilles dels vestidors i 120 més a un usuari del gimnàs a qui va furtar diversos objectes. Un any de presó condicional és per un delicte major de furt consumat amb força en les coses realitzat quan tenia 21 anys. I quatre mesos per un delicte major de furt en grau de temptativa que va fer quan era menor de 21 anys, fet que ha provocat una rebaixa de la pena.
L’onada de robatoris als Serradells va tenir tres episodis diferents. Un amb furts els dies 31 de gener, 24 de febrer i 16 d’abril del 2014. Es va sostraure un telèfon mòbil, un iPod i diners en efectiu. El segon episodi, el 21 d’abril, va ser el més espectacular. Es van rebentar 39 taquilles del centre esportiu, tot i que cap de les persones que tenien propietats dins va trobar res a faltar. El processat va ser detingut gairebé un mes després, el 19 de maig, i va admetre davant la policia i el batlle ser l’autor de la trencadissa. El tercer episodi va passar el 21 d’octubre, quan el jove va tornar als Serradells, va trencar 7 armariets més i es va endur diners en efectiu.

A la vista oral, el processat va negar ser l’autor dels primers furts i, en un primer moment, només va admetre l’episodi de l’abril, en el qual va trencar les 39 taquilles. En contradicció amb el que havia explicat davant la policia i el batlle va assegurar que ho va fer perquè dies abans li havien robat als Ser­radells 200 euros que la mare li havia entregat per pagar el fisioterapeuta i els estava buscant. Quan va ser detingut va explicar que ho havia fet perquè dies abans li havien robat un iPod.
Tot i que en un primer moment tampoc va admetre ser l’autor del darrer furt, el de l’octubre, després de la declaració de la recepcionista del centre esportiu assegurant que aquell dia va vendre una entrada a l’acusat i que només va estar 20 minuts als Serradells, el jove va canviar la versió. Ho va fer després que el fiscal recomanés a l’advocat del jove parlar amb el seu client per intentar que admetés els fets i evitar així una condemna major.

El jove, que en el moment dels fets vivia en el seu vehicle ja que s’havia barallat amb els pares, sempre havia negat que entrava als Serradells per robar. Va dir que ho feia vàries vegades al dia per dutxar-se i anar al servei. També ha estat condemnat a pagar 300 euros per consum de marihuana.
  • #12 Ana
    (25/05/18 15:13)

    osigui va dir..
    Però tu penses abans de dir les coses? No és per ser dona, ni és un cas de sexisme. És un cas d'un ésser humà DISCAPACITAT que no posseeix la consciència de saber si ha de consentir o no. Pensa una mica abans de dir les coses de qualsevol manera.

    Respondre
  • #11 Joan
    (24/05/18 21:11)

    La Manada, a Andorra??

    Respondre
  • #10 osigui
    (24/05/18 18:56)

    que per ser dona ja té la veritat absoluta, i quan té una sentència en contra ja és sexisme!!! Anda ya......

    Respondre
  • #9 Maite Mas
    (24/05/18 15:47)

    Això no té rés a veura amb Espanya ja n'hi ha prou amb les comparacions, simplement  és una sentencia amb una falta de sensibilització total envers a una dona i a més amb una discapacitat mental.Vergonyos tot plegat !!!!!

    Respondre
  • #8 jo
    (24/05/18 15:43)

    doncs, amb tots els respectes, a aixó se li diu justicia, no ha quedat provat, doncs així és la justicia...

    Respondre
  • #7 juanito
    (24/05/18 15:39)

  • #6 Discapacitat lleu
    (24/05/18 15:13)

    La llei de violència de gènere ens està fragmentant i confonent, i aquestes notícies encara ho fan més si cap.

    Respondre
  • #5 Carles Campolongo
    (24/05/18 13:45)

    Made in Spain? Xorrades. Quin curios la quantitat se gent que creu saber de lleis més que un batlle.
    O volem democracia directa, a lo republiqueta bananera?

    Respondre
  • #4 carlo
    (24/05/18 11:32)

    Quina vergonya, ja solament faltaba això made in spain. Que hagues passat si fos la dona o la filla de segons qui.....

    Respondre
  • #3 rmg
    (24/05/18 10:34)

    La dona diu no i el Tribunal la creu. Tot i això considera innocent a l'home. Senyors del Tribunal: les dones no són coses!

    Respondre
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts