col·lectius sanitaris

Creix el malestar entre el col·lectiu d'infermers

El Col·legi demana al SAAS un estudi de clima laboral. L’ens critica que s’han fet canvis en la periodicitat del pagament de les hores extra sense avisar

Creix el malestar entre el col·lectiu d'infermersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del Col·legi d’infermeres i infermers es van reunir ahir amb la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per parlar del pagament de les hores extra. I és que alguns col·legiats s’havien dirigit als responsables de l’ens per queixar-se que no els havien pagat les que els corresponien en la darrera nòmina sense que se’ls expliqués formalment el perquè. La justificació que ahir es va donar als representants del Col·legi és que canvia la periodicitat del pagament i ja no serà cada dos mesos, com fins ara, sinó que serà cada tres o quatre mesos. Una mesura que el Col·legi no comparteix i que esdevé una nova font de malestar, a més, perquè evidencia el que consideren un dèficit de comunicació entre la direcció i el personal. “Crec que hi ha un greu problema de comunicació entre la direcció i els professionals”, va lamentar el president del Col·legi, David Cusidó, que es va queixar que no s’hagués informat degudament els afectats del canvi. De fet, des del Col·legi s’ha demanat a la directora d’infermeria, Carme Curcó, l’impuls d’un estudi de clima laboral. “Els infermers estan molestos pel tracte”, va asse-nyalar Cusidó.

Fa tot just una setmana, i coincidint amb la celebració de la Diada de la infermeria, el president de l’ens reclamava millores per al col·lectiu: un augment salarial i la contractació de més professionals. Una problemàtica, la de la falta de personal, que segons Cusidó es pot agreujar a conseqüència de les noves condicions de les hores extra, que poden provocar que el personal decideixi no fer-ne. “Si es fan hores extra per fer un favor a la casa i resulta que no es cobren fins després de quatre mesos, doncs potser el personal prefereix no fer-ne”, va avisar Cusidó. Motiu pel qual, va advertir, “el problema [de falta de personal] s’anirà fent més gran”.

Condicions pitjors

No és l’única queixa del Col·legi respecte a les noves condicions que afecten el cobrament de les hores extraordinàries. Una altra de les mesures que se’ls va comunicar és que les extraordinàries passarien a formar part del còmput anual d’hores i que, per tant, si un treballador tanca l’exercici devent hores a l’empresa i ha fet hores extra, aquestes servirien per cobrir les altres hores no fetes (sempre en el mateix número). Condicions, al seu entendre, pitjors per al treballador.

No obstant això, el Col·legi tampoc no va treure l’aigua clara sobre el per què dels canvis, i de fet, i malgrat demanar-ho, tampoc se’ls va facilitar informació sobre el nombre d’hores extraordinàries que s’han fet o els professionals afectats pels canvis en el pagament. El Col·legi també va proposar que s’estableixi “un petit pla per fomentar la comunicació entre treballadors i direcció” perquè, va lamentar Cusidó, “no pot ser que apliquin un canvi de criteri en el pagament de cop i sense avisar” i que els treballadors hagin hagut de demanar explicacions “per unes hores que han fet i que són seves”.

Les reclamacions

A la reunió només es va abordar la qüestió de les hores extraordinàries i no d’altres reclamacions com ara la pujada salarial que vol el col·lectiu. Cusidó va explicar que les expressaran en una propera trobada que han de mantenir amb el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany. El col·lectiu es queixa que tenen el sou congelat des de fa deu anys i que tampoc gaudeixen dels avantatges socials o econòmics que tenen treballadors públics o d’altres parapúbliques. Directament es consideren mal pagats pel que és el seu nivell de preparació i responsabilitat. No és l’única reclamació que fan. També reivindiquen incorporació de més personal i no només a l’hospital, també als CAP o al Cedre, i que es tiri endavant una normativa actualitzada que reculli totes les funcions que duen o poden dur a terme, i que malgrat que fa anys que la reclamen encara no s’ha tirat endavant. Un reguitzell de reclamacions encaminades a un reconeixement major de la professió.

Cusidó va posar de manifest que hi ha malestar en el si del col·lectiu i hi va afegir que malgrat que l’estudi de clima l’han demanat només per al seu àmbit professional, s’hauria de fer a tot el personal del SAAS. “S’han de millorar les relacions en general”, va comentar.

tracking