societat

Retiren la mostra sobre presos polítics situada a un aparador d'Escaldes

Estopiñán lamenta que la policia no li hagi dit res de les denúncies per les pintades al local

Retiren la mostra sobre presos polítics situada a un aparador d'Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alexis Estopiñán, llogater del local d’una antiga tintoreria tancada a la part alta d’Escaldes, ha decidit retirar l’exposició sobre presos polítics que havia situat a l’aparador d’aquesta. Estopiñán vol posar fi a la polèmica que va començar arran de la ubicació de la mostra on, entre altres, es poden veure les cares de l’ex-vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras o de l’expresident de l’ANC Jordi Sánchez, els dos empresonats a Madrid. Els facsímils penjats a l’aparador exhibeixen l’obra de Santiago Sierra, que denuncia l’existència de presos polítics a Espanya. Aquesta exposició va ser retirada per la fira madrilenya d’art contemporani, ARCO, i va obrir una polèmica a Espanya sobre si s’estava vulnerant o no el dret a la llibertat d’expressió de l’artista madrileny. Cal recordar que en l’obra de Sierra surten altres presos més enllà dels polítics catalans. S’hi inclouen els joves d’Alsasua o els titellaires de Madrid. Estopiñán va manifestar que “jo no em posiciono ni a favor ni en contra de l’autor. Simplement poso una obra d’art perquè la gent reflexioni”. A més va destacar que “en cap cas es volia molestar ningú”, i que “l’objectiu era fer un al·legat a favor de la llibertat d’expressió”.

Lamenta, però, que no ha tingut notícies de les dues denúncies que va presentar a la policia per actes vandàlics al local del 31 de març i el 4 d’abril. L’aparador va patir dues pintades, una de les quals es va poder identificar l’autor. De la segona, que es va fer durant la nit, se’n desconeix qui podria haver estat. Aquesta segona concretament és una z, com el signe de El Zorro, que anava de banda a banda de l’aparador. Estopiñán hauria desitjat que la policia l’hagués informat sobre si s’ha produït algun avenç en la investigació quan ja ha passat un mes des que va presentar les denúncies.

Estopiñán no descarta que si situa un negoci en aquest local que ha llogat acabi posant exposicions d’art a l’aparador sense que hagin de ser de tipus polític, per promoure una major presència cultural al carrer.

JORNADA SOBRE LA VULNERACIÓP DELS DRETS HUMANS A CATALUNYA

L’Institut de Drets humans d’Andorra ha organitzat una jornada que analitzarà, a través de ponències i taules rodones, les possibles vulneracions de drets humans que s’estarien produint a Catalu-nya. L’acte es farà dissabte al centre cultural La Llacuna d’Andorra la Vella i tindrà com a convidat estrella Andreu Van den Eyden, advocat dels exmembres del Govern català, ara empresonats, Oriol Junqueres i Raül Romeva. La presidenta de l’Institut, Elisa Muxella, farà la conferència inicial, i les conclusions estaran a càrrec del vicepresident, Alfons Clavera, i d’Agustí Carles, de l’associació Drets. Entre els participants en la taula rodona i el debat hi haurà l’exmagistrat d’Estrasburg Josep Casadevall, el periodista català José Antich, l’ex-director general d’RTVASA Francesc Robert i la consellera del PS Rosa Gili.

Retiren la mostra sobre presos polítics situada a un aparador d'Escaldes

tracking