TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

política

El PS proposa flexibilitzar la baixa per maternitat arribant als 10 mesos

Planteja que passat el primer mes i mig la mare o el pare facin jornada parcial a la feina

El PS presenta la proposició de llei perquè desaparegui el cònsol menorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS vol que la baixa per maternitat sigui de sis mesos i que hi hagi la possibilitat d’allargar-la als deu passant a treballar mitja jornada i per tant reduint a la meitat la prestació de la CASS. D’aquesta manera, es doblaria la durada de la baixa si el progenitor decidís tornar a la feina parcialment a partir de la sisena setmana –preveuen que les cinc primeres setmanes siguin de baixa total per a la mare i que després sigui de lliure repartiment–.

La consellera general del PS Rosa Gili, que ahir va presentar les esmenes a les lleis laborals en roda de premsa juntament amb Gerard Alís, va explicar que el canvi que proposen afegir a l’apartat de maternitat també estipula que sis setmanes després del part es pugui tornar a la feina fent un 25% de la jornada. Gili va assegurar que “no ens costaria més car” perquè “si algú vol anar a treballar cobraria la meitat del sou i la meitat de la prestació de la CASS”. “En lloc de tenir-ho tot de cop s’estira la baixa”, també en cas d’adopció.

Per altra banda, Alís va explicar que són partidaris d’eliminar l’acomiadament no causal però que han presentat una esmena per modificar-ne les condicions preveient que DA no serà partidari de suprimir-lo. En aquest sentit, comparteixen que el temps de preavís baixi de 90 a 30 dies però que a canvi s’incrementi la indemnització en funció de l’antiguitat perquè els treballadors de més edat rebin més diners. En concret, proposen establir una escala gradual segons l’antiguitat per la qual es pagarien 12 dies per any treballat com a mínim i 27 com a màxim. Pel que fa a l’acomiadament improcedent, demanen que la indemnització es quedi en 45 dies per any i no baixi a 32 com pretenen els taronja.

Els socialdemòcrates també demanen que complir 65 anys no sigui motiu per extingir el contracte perquè consideren que pot perjudicar molts assalariats que necessiten treballar. A més d’eliminar aquest supòsit, també volen suprimir el contracte de continuïtat perquè el treballador perd tots els drets adquirits. El PS també rebutja la possibilitat que per un motiu extraordinari el patró pugui modificar les vacances dels treballadors només 15 dies abans i suggereixen crear un contracte per treballar a distància.

Així mateix, proposen incrementar el descans setmanal a 1,5 dies i que es puguin concedir excedències als que vulguin exercir càrrecs públics o polítics. Respecte a l’acumulació de contractes temporals, plantegen traslladar també a dos el límit de contractes eventuals que pot fer una ETT a un mateix empleat per a una mateixa feina. Finalment, reclamen que els treballadors amb familiars hospitalitzats a l’estranger rebin una prestació.

LES PROPOSTES

Allargar la baixa per maternitat als sis mesos i incloure la possibilitat d’arri-bar als deu tornant a la feina a temps parcial, pare o mare, a partir del mes i mig.

Incrementar la indemnització per acomiadament no causal de manera gradu­al segons l’antiguitat.

Mantenir la compensació per comiat improcedent en 45 dies per any treballat i no a 32.

Augmentar els dies de descans setmanal a 1,5.

Limitar a dues les contractacions temporals per part d’una ETT cap a una mateixa persona i un mateix lloc de feina.

Preveure una prestació de la CASS als treballadors amb familiars hospitalitzats a l’estranger.

Ampliar les excedències a aquells que volen exercir càrrecs públics o polítics.

Eliminar la possibilitat que el patró pugui modificar les vacances 15 dies abans.

El PS proposa flexibilitzar la baixa per maternitat arribant als 10 mesos

tracking