administració

Apartaments socials a la residència Solà d'Enclar

El ministeri avalua la possibilitat de condicionar part de l’espai com a apartaments per a persones en risc d’exclusió

Apartaments socials a la residència Solà d'EnclarARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La superfície total construïda de la residència Solà d’Enclar són 2.100 metres quadrats. El consell de ministres adjudicava dimecres als arquitectes Gerard Veciana i Lluís Ginjaume el projecte de reforma de l’antic geriàtric, propietat de la CASS, per reconvertir-lo en un centre que haurà de tractar joves amb trastorns de conducta. Però els espais necessaris per acollir aquestes instal·lacions no ocuparan ni molt menys tot l’edifici i el ministeri d’Afers Socials busca una altra funcionalitat social per al que quedarà buit. Un dels projectes més ferms sobre la taula és condicionar-hi apartaments per a persones en risc d’exclusió social. Des del Govern van assenyalar que la decisió final sobre el destí d’aquests espais es prendrà en breu perquè el projecte de reforma adjudicat en-globa la intervenció sobre tot l’edifici. Per tant, els arquitectes escollits (que després s’ocuparan de la direcció de l’obra) han de tenir les directrius específiques per fer la feina encomanada.

El ministre Xavier Espot i el president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació de la Seguretat Social, Josep Delgado, signaven a mitjans de març el conveni pel qual la CASS lloga a l’executiu (per 50.000 euros anuals) l’edifici situat al carrer Gil Torres de Santa Coloma, buit des que els padrins que hi vivien van ser traslladats a El Cedre. Precisament trobar una nova funció a un edifici de titularitat pública que ja no en tenia és una de les qüestions que s’ha destacat des que es va anunciar el projecte. Amb l’adjudicació del disseny de la reforma (pressupostada en un milió i mig d’euros) es cobreix una nova fase, amb un termini d’execució de dotze setmanes. La voluntat del ministeri d’Afers Socials és que el centre per a joves sigui una realitat a final d’any. La finalitat del servei serà el tractament socioeducatiu i terapèutic dels usuaris i es preveu que tingui capacitat per a una vintena. Ara per ara ja està previst que hi puguin acudir quinze joves, ja identificats. Una part estan sent tractats en serveis especialitzats a l’estranger atès que al Principat encara no hi ha un centre específic, però ara ja podran ser derivats a Andorra, mentre que el ministeri ja n’ha localitzat alguns més amb problemàtiques que també caldria abordar al nou servei però que en aquests moments no estan internats enlloc.

Respecte a qui podria beneficiar-se de l’altra part del projecte: els pisos socials, des de l’executiu van assenyalar que no es podia avançar cap informació al respecte perquè encara està per acabar de decidir si finalment es faran aquests apartaments a l’antiga residència. Precisament dijous, en el ple del Consell General, Xavier Espot va anunciar un conveni amb una fundació per a fer habitatges per a persones amb situació de precarietat, però tampoc va avançar més.

tracking