Servei d'oncologia

La unitat de radioteràpia estarà al costat de l'hospital

El Govern preveu ubicar la unitat a l’aparcament que hi ha a tocar del túnel del Pont Pla

La unitat de radioteràpia estarà al costat de l'hospitalJ. L. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat de radioteràpia s’ubicarà al costat de l’hospital de Meritxell i començarà a ser una realitat a partir de l’any vinent, coincidint amb l’inici d’una nova legislatura. Ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez, durant el transcurs de la presentació de la divuitena Festa-Torneig de la Fundació Joan Petit, a la seu d’Andbank.

Sobre el futur espai d’oncologia, Álvarez va explicar que “aquest és un projecte ferm que ja comença a prendre cos”. En aquest sentit, va posar al dia l’acció de Govern: “A final d’aquesta legislatura ja tindrem les coses bastant clares, com ha d’anar tot el projecte, i es desenvoluparà l’any que ve.” Tot i que l’emplaçament encara no està decidit de forma definitiva, el titular de Salut va dir que “el terreny que es perfila i que té més números es troba a tocar de l’hospital”. Concretament, al pàrquing que hi ha al costat del túnel i del mateix centre hospitalari.

Álvarez va destacar que es tracta d’un bon lloc gràcies al mur muntanyós de darrere “que fa d’aïllant de la radiació”, però també perquè estarà al costat de l’hospital de Meritxell. En aquest sentit, Álvarez va remarcar que “això és bo perquè hi pot haver una comunicació directa” entre els dos equipaments. A més, el ministre també va manifestar que els terrenys que han d’acollir la futura unitat de radioteràpia són “propietat de Govern”.

Tindrà un cost elevat

Pel que fa al cost d’aquesta intervenció, Álvarez no va dir cap xifra concreta però sí que va destacar que serà important. “És costós i per això és important buscar aliances amb els països veïns”, va explicar. En aquesta línia, el ministre va dir que s’hi està parlant “per poder buscar la massa crítica i fer sostenible aquest servei”.

Carles Álvarez va confirmar que “el SAAS intervindrà en la gestió” del servei de radioteràpia. Tot i això, va remarcar que cal anar pas a pas i encara no se sap quin serà el model de gestió. “El primer és buscar l’emplaçament, el projecte i els aliats o partners. A partir d’aquí ja es buscaran les condicions de com s’ha de repartir cadascú les responsabilitats”, va subratllar el ministre.

UN COMPROMÍS DE GOVERN

Durant la sessió de control del 15 de març passat el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar aquesta iniciativa de l’executiu. En aquell moment Martí va destacar que l’objectiu era destinar una partida per al 2019 i que la propera legislatura els pacients de càncer ja podrien ser tractats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Llavors Martí va justificar la necessitat de dotar el país d’una unitat d’oncologia i un servei de radioteràpia a fi d’atendre els més de 120 pacients que es calcula que s’han de desplaçar fora del Principat, a localitats com ara Barcelona o Tolosa, per tal de rebre les teràpies i els tractaments. Ja en aquell moment el cap de Govern va destacar la transcendència del projecte, que va qualificar de qüestió “d’Estat”, i va emplaçar la resta de partits a donar-hi suport independentment dels resultats electorals de l’any vinent.

ESPORT I SOLIDARITAT CONTRA EL CÀNCER INFANTIL

La Festa-Torneig de la Fundació Joan Petit surt de Catalunya i se celebrarà per primera vegada al Principat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que arriba a la majoria d’edat, és recaptar diners per a la investigació i donar a conèixer els avenços en la recerca científica sobre el càncer infantil. La jornada es farà el 19 de maig i comptarà amb la participació de 400 jugadors d’hoquei de 3 a 6 anys. En total s’hi esperen prop de 2.000 persones. Al llarg del matí es faran partits de lliga i també hi haurà jocs i tallers al Poliesportiu i a l’Estadi Nacional. Com a obsequi tots els participants rebran una cullera de fusta, símbol de la fundació. També es farà un dinar solidari amb familiars i acompanyants. La recaptació de diners es destinarà a l’hospital de la Vall d’Hebron.

El president de la fundació, Joan Torner, va explicar que a dia d’avui “un 80% dels càncers infantils ja es curen” amb “graus de supervivència elevats”. Tot i això, va destacar que “encara hem d’anar més enllà”. Des de la fundació col·laboren amb cinc hospitals catalans de referència oncològica. Preguntat per l’arribada de la iniciativa a Andorra, Torner va explicar que “volíem que fos una cosa itinerant, també fora de Catalunya”. Amb tot, Torner va destacar el doble rerefons de l’esdeveniment, més enllà del gaudi: “Recaptar per a la investigació i que es vegin els avenços en la cura.”

Per la seva banda, el president de la Federació Andorrana de Patinatge (FAP), Lluís Pallarès, va mostrar-se satisfet de sumar-hi l’hoquei andorrà.

A més, al llarg d’aquest any la Fundació Joan Petit organitzarà conferències sobre les investigacions en marxa i també publicarà un llibre sobre consells de nutrició per a malalts de càncer, coincidint amb l’Andorra a Taula, que veurà la llum a final d’aquest any.

La iniciativa rep el suport de Govern, l’Associació Andorrana Contra el Càncer i Andbank.

tracking