Política

Els sindicats volen penes de fins a 30 anys d'inhabilitació en casos de corrupció

Han presentat dues iniciatives populars que pretenen endurir les penes per irregularitat i modificar el sistema electoral

Per un millor sistema electoral
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats van presentar ahir dues iniciatives legislatives populars (ILP) amb la finalitat de crear la llei de responsabilitat política i modificar el sistema electoral, dels col·legis electorals i de composició de les meses en els comicis. Tal com va explicar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, la proposició de llei de responsabilitat política té la finalitat de modificar nou articles del Codi Penal per introduir la inhabilitació de fins a 30 anys per a aquelles persones amb càrrec d’autoritat que cometin delictes de corrupció, tràfic d’influències, sostracció de béns públics, administració deslleial del patrimoni o intromissió d’interessos privats en la Funció Pública. Ubach va expressar que “nosaltres el que volem és que els grups parlamentaris facin seves aquestes ILP i escoltin la veu popular”.

En aquest sentit, aquesta proposta de llei també obligaria que en la presa de qualsevol decisió política que impliqui una despesa de 100.000 euros hi hagi una justificació acreditada. Així com l’obligatorietat dels càrrecs públics, des del cap de Govern fins als consellers comunals, a declarar els béns notarials en l’inici i el final d’un mandat polític i l’obligatorietat de l’executiu i dels comuns de publicar anualment al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) un document del compliment del programa electoral a l’inici i final d’un mandat.

Modificar el sistema

L’altra iniciativa legislativa que pretenen tirar endavant els sindicats consisteix a reformar el sistema electoral, dels col·legis, i de la composició de les meses. Per fer-ho, els sindicats proposen modificar quatre articles de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. Més concretament, especifiquen que el primer candidat a ser investit conseller general seria el de la candidatura més votada, però si en la votació es produís un empat entre dues candidatures, serien proclamats consellers els dos caps de les candidatures que empatessin. Mentre que si no hi ha igualada, el segon candidat seria el que obtingui el nombre més gran de vots d’entre les candidatures que rebin almenys el percentatge resultant de dividir entre dos el percentatge obtingut de la llista més votada, és a dir, seria el segon més votat d’un altre partit si obté almenys la meitat de vots que el conseller del partit que surti guanyador.

Per aquest motiu, Gabriel Ubach va declarar que “no pot ser que guanyis a dues parròquies petites com Ordino i Canillo i que tinguis controlat el 50% de l’electorat andorrà”, i va afegir que “aquestes dues [parròquies] representen un 11% del cens electoral, mentre que a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella són el 50%, això no és democràcia”. Pel que fa a l’assignació d’escons del consell de comú, la proposta vol que s’utilitzi el sistema proporcional de “la resta més elevada”, és a dir, a cada candidatura li pertocarien tants escons com dividir el nombre de vots que ha obtingut pel quocient electoral (dividir el nombre total de vots vàlids pel nombre de consellers de comú a proveir). Si d’aquesta manera no es cobrissin els càr­recs dels consellers, els escons restants s’adjudicarien a les candidatures representades amb la resta més elevada, i en cas de produir-se un empat en nombre de valors absoluts es resoldria per sorteig. La iniciativa també pretén que en cada parròquia hi hagi almenys dos col·legis electorals.

Les signatures

L’objectiu dels sindicats és aconseguir recollir 5.500 signatures per tal de poder presentar les ILP abans de l’estiu. En aquest aspecte, Ubach va declarar que “si el Govern dels millors és de 5.500 vots, nosaltres volem superar aquesta xifra”. Segons el secretari general de l’USdA, tot i que les signatures “vàlides” seran les dels andorrans, també podran signar tots aquells que ho desitgin. D’altra banda, aquesta setmana els representants sindicals es reuniran amb els grups parlamentaris per explicar-los-hi les dues ILP.

Festa per l’1 de maig

El secretari general de l’USdA va demanar a l’executiu que l’1 de maig sigui festa: “reclamem un 1 de maig festiu per a tothom”, i va afegir que es podrien arribar a acords perquè els sectors que necessitin treballar aquest dia ho puguin fer, “entenem que no cal paralitzar el país, es poden arribar a acords i els treballadors podrien fer el seu pont”. El sindicalista va expressar que “senzillament” demanen ser com la resta de països europeus que gaudeixen d’aquest festiu.

Els sindicats volen penes de fins a 30 anys en casos de corrupció

tracking