Els empresaris vinculen la falta de mà d'obra amb els preus del lloguer

La CEA alerta que l’encariment i la falta de pisos frena l’arribada de treballadors interessats a instal·lar-se a Andorra

Els empresaris vinculen la falta de mà d'obra amb els preus del lloguerARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La manca de pisos de lloguer frena l’arribada d’estrangers interessats a venir a treballar al Principat. Així ho assegura l’empresariat, que alerta que treballadors que podrien instal·lar-se al país es fan enrere pel problema del lloguer. Un fet que consideren especialment greu tenint en compte la falta important de mà d’obra que hi ha actualment, amb més d’un miler d’ofertes de feina que contrasten amb els 400 inscrits al Servei d’Ocupació. Josep Manzano, president de la comissió de recursos humans i relacions laborals de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), afirma que “aquest decalatge condiciona molt i provoca molts problemes” a les companyies andorranes.

Entre les causes, una de les més importants és la manca de pisos per arrendar i la pujada del preu dels lloguers. “Tot i que el nostre salari està a mig camí entre el de França i Espanya, tenir lloguers de 500-700 euros ens limita moltíssim perquè s’ha de tenir en compte que la gent jove comença pels nivells més baixos” i per tant “no els surt a compte”. Això “no permet que una persona sola pugui sobreviure al país”, alerta.

Manzano assegura que el problema ha arribat a ser de tal magnitud que treballadors estrangers que podrien venir s’acaben fent enrere. “Jo he arribat a tenir gent precontractada que en un moment donat m’han dit que no podien venir”, diu. “El salari els temptava però el cost que representa vindre a Andorra fa que no ho puguin assumir”, declara, un fenomen que es deu “sobretot” a la problemàtica del lloguer que hi ha actualment al país.

El dirigent de la CEA té clar que aquesta és “una de les preocupacions més importants” de la patronal andorrana i fa èmfasi en la gravetat del cas posant de manifest que atenent a l’índex d’atur que hi ha a l’Estat espanyol haurien d’estar venint molts més treballadors dels que venen. “Podríem tindre overbooking i no és el cas. Ens ho hauríem de fer mirar”, exclama, destacant que “des del 2007 hem perdut un nombre important de població activa molt important i no l’hem recuperat”. “Tota aquesta gent s’ha vist obligada a marxar del país perquè no ha pogut continuar vivint aquí”, sosté el representant.

Per això Manzano planteja que Govern impulsi un parc d’habitatge social per ajudar temporalment els treballadors. “Que hi hagi més pisos amb una catalogació específica i que els promotors pensin els habitatges de cara a l’ús social”, suggereix. Alhora, és partidari de donar “facilitats” als propietaris en forma d’incentius fiscals perquè treguin blocs de pisos al mercat de lloguer.

tracking