Justícia

Set agents entren al cos penitenciari

El director de la presó reconeix que tot i les noves integracions fan falta més efectius

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presidir ahir la cerimònia d’obertura de la vint-i-novena promoció d’agents penitenciaris, integrada per set homes que s’incorporaran al cos el mes d’octubre, quan finalitzin la formació. Aquesta serà la primera fornada d’agents que s’incorporarà al grup en vuit anys, la formació es farà íntegrament a Andorra, tindrà una durada més llarga, de gairebé set mesos, i un contingut de formació actualitzat amb la normativa europea i la modificació de la Llei del cos penitenciari del 2017.

En aquest sentit, el ministre Espot va apuntar que tot i que no és habitual fer un acte institucional abans de finalitzar la formació, des del ministeri s’ha considerat oportú per diversos motius. “Feia 8 anys que no es feia un concurs de selecció i, per tant, que no es feia una formació inicial d’agents penitenciaris, per això ens ha semblat important significar-ho a través d’un acte addicional.” Espot va destacar la tasca d’aquest cos, assegurant que sovint passa desapercebuda: “És cert que potser els agents penitenciaris fan una feina més discreta i més tancada.” I hi va afegir: “Però tenim poc coneixement de la tasca rellevant i imprescindible que fan tots ells des del seu lloc de treball.”

Canvis en la formació

Aquesta nova fornada d’agents penitenciaris serà la primera a rebre una formació íntegra al Principat. En aquest sentit, el ministre va destacar que hi ha “una sèrie d’agents penitenciaris capacitats per ser formadors i que formaran els seus futurs companys”, i va afegir que ho faran sota la formació d’un pla validat prèviament pel ministeri que “inclou no només la part pràctica, sinó una part teòrica, de coneixement de la legislació i de coneixement de les regles penitenciàries europees”. A banda, el pla de formació serà molt més llarg, segons va explicar el ministre. Fins ara com a màxim la formació inicial tenia una durada de tres mesos i ara es parla de gairebé set mesos de formació inicial. “Aquesta és la conseqüència lògica del fet que les funcions dels agents penitenciaris cada cop són més importants, més complexes i més àmplies”, va manifestar Espot. Segons el ministre, aquest fet té lloc pel component de la reinserció dels interns i pel canvi que han tingut els centres penitenciaris, “ja que no només exerceixen el tradicional component de custòdia o de retenció”, va expressar el ministre. A l’octubre, tres persones més començaran la formació per integrar-se al cos.

Per la seva banda, el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, va expressar que els nous agents no són suficients: “Amb aquestes noves incorporacions no s’acabarà d’assolir la xifra idònia.” Segons Tarroch, segueixen per sota quant a la necessitat de personal que hi ha: “Hem de pensar que aviat entrarà en vigor el vis-a-vis íntim i això comporta una necessitat de personal afegit.” El director va explicar que actualment hi ha una proporció equilibrada entre el nombre de persones penades i en presó preventiva, i que “hi ha 47 reclusos, amb tres dones i la resta són homes”. També va valorar positivament els canvis que hi ha en la formació dels agents. “Pel que fa a formació inicial, el millor és fer la formació aquí, però això no vol dir que no puguem fer una formació a l’exterior”, va concloure Tarroch.

Poques dones

Amb els set nous agents, que s’incorporaran a l’octubre, el cos passarà a disposar de 62 efectius, dels quals 5 són dones i 57, homes. En aquest sentit, Espot va reconèixer que “hi ha una desproporció important entre el nombre d’homes i dones que integren el cos”, i va afegir que “és cert que alguna dona es va presentar, però els concursos de selecció no es fan sota la base del gènere, sinó sota la base dels mèrits i de la puntuació que han obtingut al final”. El ministre va dir que els hauria “agradat” que hi hagués hagut alguna dona, “pensem que totes les institucions del país han de ser un reflex de la societat i la societat és paritària”, i va afegir que el “normal” seria que hi hagués tants agents penitenciaris homes com dones. Finalment, va remarcar que tot i que la balança encara és desfavorable, “veiem com la tendència s’està invertint i està canviant”.

Set agents entren al cos penitenciari

Set agents entren al cos penitenciari

tracking