Societat

Andorra és el cinquè país del món que més respecta els homosexuals

Un estudi de la Universitat de Califòrnia posa en relleu que el Principat és capdavanter en l’increment de l’acceptació del col·lectiu des del 1980

Andorra és el cinquè país del món que més respecta els homosexuals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra és el cinquè país del món que més respecta els drets del col·lectiu lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual (LGTBI), segons un estudi publicat recentment per The Williams Institute, un laboratori d’idees que es dedica a realitzar investigacions rigoroses i independents sobre orientació sexual, lleis d’identitat de gènere i polítiques públiques. L’ens, que pertany a l’escola de dret de la Universitat de Califòrnia (UCLA), ha constatat que Andorra també és un dels països del món capdavanters en l’increment de l’acceptació dels drets de les persones homosexuals des del 1980.

La investigació, que ha estudiat l’evolució del respecte al col·lectiu des d’aquell any fins ara en 141 estats de tot el món, posa en relleu que la mitjana d’acceptació dels drets dels homosexuals ha augmentat globalment des del 1980, tot i que la mateixa està ara més polaritzada que abans, és a dir, que ha augmentat en els països més acceptants i ha disminuït en els que ho eren menys. L’acceptació LGTBI de la qual tracta l’informe es refereix a les creences socials sobre aquest col·lectiu, així com l’opinió vigent sobre lleis i polítiques que protegeixen els homosexuals de la violència i la discriminació i promouen la seva igualtat i benestar.

Els investigadors d’UCLA van trobar que 80 països (57%) van experimentar increments d’acceptació, 46 (33%) van experimentar un declivi en l’acceptació i 15 (11%) van seguir inalterables. L’anàlisi va posar en relleu que els països més acceptants eren Islàndia, Holanda, Suècia, Dinamarca i Andorra. Aquests cinc van ser també els estats amb major augment de l’acceptació LGTBI des del 1980. Per contra, l’anàlisi va mostrar que els països menys acceptants han incrementat aquest rebuig amb el pas del temps.

Realitat andorrana

El president de l’associació Som com Som, Carles Perea, considera que l’informe reflecteix la realitat d’Andorra respecte a la situació dels drets i la protecció del col·lectiu homosexual i assegura que aquesta cinquena posició en l’índex o, si més no, la situació capdavantera del Principat és la correcta. “Reflecteix la realitat perquè es basa en els indicadors que remetem a les institucions per pròpia voluntat o quan ens els demanen”, va indicar Perea en declaracions al Diari, que va afegir que també s’utilitzen els informes que realitzen oficines internacionals, com la unitat d’orientació sexual i identitat de gènere del Consell d’Europa (SOGI), quan visiten Andorra.

El president de Som com Som va explicar que els indicadors que es fan servir en aquests tipus d’informes són relatius a la legislació, les polítiques d’inclusió i l’educació. Perea es va felicitar perquè en l’àmbit europeu i mundial Andor­ra estigui valorada positivament.

Malgrat aquesta bona situació quant al respecte als drets del col·lectiu LGTBI al Principat, el president de Som com Som va recordar que encara hi ha algunes mancances perquè la igualtat sigui al cent per cent. “S’ha de millorar pel que fa a la identitat de gènere”, va assenyalar Perea, que va explicar que hi ha mancances “en el reconeixement del tercer gènere i en el sexe igualitari”. El president de l’entitat que treballa en la defensa del col·lectiu LGTBI va indicar que l’objectiu és acabar amb les mancances mitjançant la Llei d’igualtat.

Andorra és el cinquè país del món que més respecta els homosexuals

tracking