societat

Entrebancs a l'acollida de nens sahrauís

L’entitat veu “complicat” que aquest estiu es pugui fer el programa Vacances en pau

Entrebancs a l'acollida de nens sahrauís

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa Vacances en pau perquè famílies del Principat acullin infants sahrauís cada cop troba més entrebancs per seguir-se fent des d’Andorra. El Govern al·lega que l’Estat espanyol li ha comunicat que “a partir d’ara” els nens només podran entrar al país amb passaport individual, perquè la legislació de la Unió Europea “no permet expedir visats de curta durada sobre passaports col·lectius”.

En aquest sentit, el ministeri d’Afers Exteriors mostra la seva “preocupació”, segons exposa en un escrit de resposta a una pregunta del conseller del PS Gerard Alís publicada ahir al Butlletí del Consell General, pel risc que l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) pugui “fer cas omís” de les recomanacions i “voler fer entrar els menors sahrauís a Andorra”. I hi afegeix que, a més, ja se’ls va avisar que “no podran entrar en ter­ritori andorrà menors sense la documentació legal”. Unes afirmacions que la presidenta de l’entitat, Lluïsa Hurtado, va negar ahir tot denunciant que el ministeri de Maria Ubach l’acusi de desplaçar els menors al país de manera irregular. “Soc una persona responsable. Sense passaport els nens no entraran”, va manifestar Hurtado al Diari, la qual va deixar clar que “si no tenen papers evidentment no vindran”. En aquesta línia, va denunciar amb contundència que el Govern pretengui acusar l’associació de la possible comissió d’un delicte.

L’executiu explica a l’escrit que fins l’any passat, quan es van acollir set nens respecte als vint de deu anys enrere, “les normes comunitàries en matèria de visats s’han endurit i els procediments de vigilància de les fronteres extracomunitàries són més exigents”. En aquest context, l’emissió de visats es va limitar al territori espanyol i tot i que es va optar per inscriure els infants destinats a Andorra a una subdelegació territorial catalana, Espanya va comunicar l’any passat que no es podia seguir aplicant aquesta solució i que “la resolució anual del programa no es podia fer extensiva a Andorra”.

D’aquesta manera, cada menor haurà de disposar sí o sí d’un passaport. Hurtado va confirmar que estan en espera de si Catalunya aconsegueix passaports individuals per veure si poden arribar a Andorra. Amb tot, Hurtado va reconèixer que serà “complicat”. “És una mica impossible però no descarten fer un passaport temporal i ho estan intentant solucionar. Hem d’esperar”, va dir.

Entrebancs a l'acollida de nens sahrauís

tracking