consell de ministres

El Govern endureix les sancions per fer 'botellón' amb multes de 300 euros

El Govern espera que l’enduriment per consumir a la via pública, que ara preveu una sanció de 30 euros, sigui una mesura dissuasiva

El Govern endureix les sancions per fer 'botellón' amb multes de 300 eurosARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern endurirà les sancions per fer botellón i per beure alcohol al carrer. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que es multarà amb 300 euros aquelles persones que consumeixin begudes alcohòliques a la via pública i als transports, és a dir, fora dels espais autoritzats com les ter­ras­ses o altres esdeveniments autoritzats, com ara els concerts. Aquest és un dels punts inclosos al projecte de llei de seguretat pública, que també preveu multar els locals d’oci que no vetllin pel descans dels veïns de la zona.

Fins ara, les sancions per consumir al carrer es regeixen encara a través del decret dels veguers, anterior a la redacció de la Constitució el 1992. Actualment, però, les multes són de 30 euros i en molts casos s’acaben notificant a l’infractor al cap d’un any. Amb aquest increment de les sancions presentat ahir a la roda de premsa posterior al consell de ministres, Xavier Espot espera que aquest enduriment sigui una mesura “dissuasiva” per evitar que la gent consumeixi alcohol a la via pública. “Ara mateix ens regíem en molts casos per decrets preconstitucionals que establien sancions que avui en dia són irrisòries i que no tenien cap efecte dissuasiu”, va explicar el titular d’Interior. El consum de drogues en espais públics també es multarà, en aquest cas, amb 500 euros.

D’altra banda, el nou text també estipula que els centres d’oci i de restauració hauran de vetllar perquè els clients no facin soroll prop de l’entrada i per tal de respectar el descans dels veïns. Es multarà tant el client com el local amb fins a 300 euros. En aquest cas, si el centre no pot evitar aquesta situació, el Govern l’obligarà a contactar amb la policia per pal·liar la situació. Si no, la sanció serà de 300 euros. Espot va explicar que aquests aspectes, que no estava inclòs en els decrets dels veguers, s’han introduït “d’acord amb l’experiència pràctica i les demandes que ens han fet els ciutadans, alguns dels quals a vegades han de patir molt soroll i conductes incíviques sense cap tipus de justificació”. Una de les zones que presenten més problemes pel soroll nocturn és el Pas de la Casa, on hi ha hagut queixes dels veïns pels aldarulls causats pels turistes.

El projecte de llei, que el Govern presentarà a tràmit parlamentari perquè el Consell General l’aprovi aquesta legislatura, també preveu una multa de 300 euros per als locals que serveixin begudes alcohòliques a les persones menors d’edat o a les persones que presentin signes evidents de trobar-se sota els efectes de l’alcohol o de les drogues tòxiques. També per als centres que organitzin activitats que promoguin el consum abusiu de begudes alcohòliques. En aquest cas, la sanció serà de 500 euros, la mateixa en cas que els locals no respectin la capacitat de l’esta­bliment.

MESURES DE LA LLEI

Les administracions públiques poden posar sistemes de videovigilància a la via pública per detectar infraccions de circulació, per prevenir delictes contra la seguretat de les persones o per prevenir actes terroris­tes.

Les multes per contractar serveis de prostitució poden arribar fins als 1.000 euros.

La policia podrà escorco­-llar sense autorització judicial un edifici en cas d’extrema necessitat per evitar danys a les persones o en supòsits de catàstrofe o de ruïna imminent.

El dret de manifestació s’haurà de sol·licitar amb una antelació d’entre 8 i 45 dies, excepte en els casos extraordinaris, que es podrà fer 48 hores abans.

El dret de descans dels veïns serà de deu de la nit a vuit del matí entre setmana i de deu de la nit a nou del matí els caps de setmana.

LA REPUTACIÓ 'ONLINE' NO INCIDIRÀ ARA PER ARA EN ELS APARTAMENTS

El consell de ministres va aprovar ahir els tres primers reglaments que desenvolupen la Llei d’allotjaments turístics i que afecten els apartaments, que a partir d’ara passaran a anomenar-se habitatges d’ús turístic. Els reglaments impulsen els dos nous registres per als habitatges i les empreses que els exploten. A partir d’ara, tots els apartaments hauran de tenir un número de registre propi i un any per complir-ho. Les empreses tindran tres mesos. Camp va destacar que els nous requisits han d’afavorir el coneixement del sector, acabar amb l’intrusisme i millorar tant els equipaments com la qualitat del servei. Un habitatge d’ús turístic haurà de tenir un mínim de 24 metres quadrats i 8 metres quadrats per ocupant. Les empreses explotadores, a més, hauran de facilitar places d’aparcament als clients i tenir una oficina d’atenció si exploten més de cinc habitatges. Quant a la classificació, de moment s’ajorna que es tingui en compte la reputació online perquè no hi ha informació prou fiable a les plataformes de reserves sobre aquests allotjaments, però Camp va voler deixar clar que això no vol dir que es refusi la idea. També comença el compte enrere per comprovar quins edificis hauran de canviar d’ús per tenir més del 75% dels immobles dedicats a ús turístic. Serà d’aquí a un any.

tracking