gènere

Acció Feminista vol mig any de baixa tant de maternitat com de paternitat

El col·lectiu defensa que els càrrecs directius siguin paritaris i que els salaris siguin públics

Acció Feminista vol mig any de baixa tant de maternitat com de paternitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acció Feminista ha presentat un recull de mesures adreçades a combatre la desigualtat ara que la proposició de llei del Codi de relacions laborals està a tràmit parlamentari. Un text que tot i que pretenia avançar en la igualtat de gènere al món laboral el col·lectiu considera que s’ha quedat molt curt. És per això que proposa, per exemple, que la baixa per tenir un fill sigui de sis mesos tant per a dones com per homes i que els càrrecs directius siguin paritaris en les empreses grans i a totes les públiques i parapúbliques.

També aposten perquè els salaris de les empreses siguin públics, perquè ofereixin servei de guarderia i que la jornada sigui reduïda per a aquells treballadors que tinguin fills menors de dotze anys o persones amb diversitat funcional o que no es poden valdre per si mateixes a càrrec. A més, consideren que les empreses haurien de disposar d’un protocol antiassetjament sexual.

Unes mesures que Acció Feminista espera que els partits i consellers progressistes recullin i presentin esmenes a la llei. Una de les portaveus del col·lectiu, Antònia Escoda, va admetre que el text ja suposa una millora respecte a l’actualitat, ja que la baixa per maternitat passa de quatre mesos a cinc, però va criticar que la del pare sigui només d’un mes. “D’entrada ja està creant una desigualtat perquè les dones es quedaran amb cinc mesos i els homes amb un mes”, va deplorar Escoda, que hi va afegir que “si el que vols és trencar les desigualtats ha de ser una baixa per igual i d’obligat compliment”. Escoda va apuntar que d’aquesta manera s’eliminaran totes les possibilitats que un empresari descarti contractar una dona per si es queda embarassada.

Pel que fa a l’equiparació salarial i a la paritat en els càrrecs directius, l’activista va al·legar que “és necessari perquè està demostrat que l’economia funciona millor” si hi ha igualtat i va remarcar que en aquest sentit “a Andorra estem molt lluny”. Escoda també va defensar la transparència en els salaris d’una companyia com a via per acabar amb les diferències de sou per raons de gènere. En aquest sentit, va dir que les sancions a les empreses que discriminin –proposta que Govern ha posat sobre la taula– “han d’anar acompanyades de moltes altres mesures perquè hi ha moltes maneres de saltar-te la llei”.

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va defensar la reforma laboral que estan treballant els grups parlamentaris assegurant que “suposa avenços molt significatius i passos endavant” quant a la conciliació de la vida laboral i familiar. Preguntat per les propostes d’Acció Feminista a la roda de premsa posterior al consell de ministres, Espot va apuntar que si les traslladen al grup demòcrata els parlamentaris les estudiaran valorant-ne l’impacte econòmic, però va indicar que les mesures encaminades a promoure la conciliació s’haurien de plantejar en el debat de la llei d’igualtat.

Retrocessos socials

Quant als aspectes estrictament laborals de la nova llei, Escoda va afirmar que suposen un retrocés. “Es posen a fer un Codi de relacions laborals més modern però per a mi l’acomiadament lliure de modern no en té gaire”, va dir, afegint que “anem cap a lleis més homologades amb l’entorn però no hi veig l’homologació”.

tracking