Política

Escepticisme sobre el futur de les eleccions legislatives gal·les

La poca participació obre el debat si cal o no suprimir la circumscripció

Escepticisme sobre el futur de les eleccions legislatives gal·lesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els residents francesos del Principat tornen a ser convocats avui a la segona volta de les eleccions legislatives de la cinquena circumscripció, que abraça Andor­ra, Espanya, Portugal i Mònaco. La candidata de la República en Marxa, Samantha Cazebonne, i el candidat de l’esquerra alternativa, François Ralle Andreoli, es disputaran un escó a l’Assemblea Nacional francesa en uns comicis que no han despertat l’interès dels residents gals ni a Andorra ni en el global de la circumscripció.

En la primera ronda celebrada fa dues setmanes, al Principat només va votar un 6% de l’electorat, mentre que en el global de la demarcació, la xifra també va ser baixa, en aquest cas un 8%. Les dades han obert el debat sobre si la circumscripció es mantindrà o no en el futur, sobretot després que el govern francès anunciés que té la intenció de reduir el nombre de diputats a l’Assemblea Nacional.

Jean Pujol, antic conseller dels francesos, explica que les dades del 8 d’abril “no són cap novetat”. Pujol creu que és “molt probable que se suprimeixi la figura del diputat dels francesos a l’estranger” perquè va ser més aviat un “capritx” que va establir l’antic president francès i Copríncep, Nicolas Sarkozy. Pujol també remarca que les eleccions legislatives a l’estranger són “complicades” d’organitzar i “costen molts diners”. D’altra banda, un altre resident consultat, que prefereix preservar l’anonimat, creu que la supressió del consolat francès al Principat ha pogut influir en la baixa participació. “La gent està farta de la política actual”, afirma.

En canvi, el resident Philippe Noël es mostra optimista i espera que en els comicis d’avui hi hagi més participació. Sobre el futur de les circumscripcions a l’estranger, Noël no s’atreveix a fer un pronòstic sobre quin serà el seu futur davant de la reforma anunciada per Matignon. Noël també atribueix la feble participació al fet que s’hagin hagut de tornar a repetir els comicis, que ja s’havien celebrat l’any passat.

FINAL DE CAMPANYA

Samantha Cazebonne i François Ralle Andreoli van aprofitar fins divendres per fer campanya abans dels comicis d’avui. La candidata de la República en Marxa, que aquesta setmana ha rebut el suport a través d’un vídeo del primer ministre francès, Édouard Philippe, es va imposar a la primera volta amb el 35% dels vots, mentre que l’aspirant de l’esquerra alternativa va obtenir el 28% dels sufragis.

tracking