Control dels rius

Dispositiu per controlar la fosa de neu davant del risc d'inundacions

Protecció Civil, el Cenma i Medi Ambient han dissenyat un protocol per controlar la fosa de la neu i el cabal dels rius

Dispositiu per controlar la fosa de neu davant del risc d'inundacionsCENMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neu caiguda al llarg dels darrers mesos ha provocat que n’hi hagi una gran quantitat acumulada a les muntanyes que amb l’ar­ribada del bon temps s’està començant a desfer. Aquest factor, sumat a un hipotètic episodi de pluges, podria causar desbordaments i inundacions. Per aquest motiu, Protecció Civil, de manera coordinada amb el Centre d’Estudis de Neu i Muntanya (Cenma) i el servei de Medi Ambient han començat a fer el seguiment de la fosa de neu per tal de tenir controlats els nivells del cabal del riu.

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va explicar en declaracions al Diari que actualment tenen instal·lats catorze punts de lectura als rius. Però és el departament de Medi Ambient l’encarregat d’analitzar els mesuraments del riu en aquests punts entre una i dues vegades al dia. Segons Areny, “quan el riu baixi amb força, si hi hagués un episodi de quatre o cinc dies de pluja intensa pot ser perillós”. El director de Protecció Civil insisteix que tan sols seria greu “si se sumen els dos factors”. Des del cos també han recorregut els rius per tal d’identificar quins són els punts més sensibles de la pujada d’aigua, “els tenim controlats per poder intervenir si fos necessari”, va apuntar Areny.

El seguiment

Des del Cenma estan duent a terme el seguiment del mantell nival i el control de l’evolució del nivell de fosa de la neu. Segons apunta l’investigador del Cenma, Marc Pons, de moment són mesures de precaució, “les pluges de primavera sumades a l’acumulació de neu que tenim poden ser perilloses”, i va afegir que “tenim precedents, com les inundacions de la Vall d’Aran”. El juny del 2013 després d’un seguit de dies de pluja el riu Garona es va desbordar i va aïllar pobles sencers, com ara Bossòst i Les, fet que va causar danys materials valorats en 100 milions d’euros. Tot i això, Pons va voler enviar un missatge de tranquil·litat, “ara estem en situació bona perquè fa calor i la neu es va fonent”. L’investigador va destacar que la tasca del Cenma s’està centrant a recopilar les dades històriques de cabal del riu, “comparem les dades que tenim ara amb la situació del nivell de riu actual”, i va afegir que aquest exercici servirà per “establir uns nivells d’alerta”. Uns nivells que encara no tenen definits, “cal tenir en compte que les dades varien segons el lloc”. Pel que fa a l’acumulació de neu, els sondejos que han realitzat els investigadors a Sorteny han indicat que l’acumulació de neu ha baixat dels tres metres de gruix i ara és de 2,98 metre, “aquest episodi d’anticicló està ajudant en el desgel de la neu i fa que baixi el gruix”, va apuntar Pons. El científic va destacar que l’acumulació d’aquest any és “bastant superior” a la que hi havia en aquestes dates l’any anterior.

Risc d’allau

Pel que fa al risc d’allaus, des de Protecció Civil van alertar que la preocupació continua, ja que els pròxims dies es mantindrà el nivell tres sobre cinc, “hi ha allaus gairebé cada dia, especialment als vessants del sud”, va destacar Areny. Segons apunten des de Protecció Civil, aquesta setmana hi ha hagut esllavissades a la Vall d’Incles i a la zona de Ransol, de totes maneres cap d’elles ha tingut la magnitud que va tenir l’esllavissada de la setmana passada al pla de l’Estany.

En aquest sentit, des del Cenma van explicar que la majoria d’allaus que s’estan produint aquests dies són els anomenats allaus de fons, és a dir, “aquells que fan baixar tot el mantell nival fins a terra, és a dir, que s’acaba veient la pedra de la muntanya”, va destacar Marc Pons. L’investigador, coincidint amb Protecció Civil, va informar que hi ha allaus freqüentment, “aquesta setmana n’hi va haver un a la zona del pic de Casamanya que també era una allau de fons”, va concloure.

EL COS DE BOMBERS DEMANA PRECAUCIÓ

El cos de bombers demana precaució davant del risc d’allaus continuat que hi ha. Els antiincendis van destacar que sovint es troben casos de gent que no es prepara cap itinerari, especialment persones que practiquen esquí de muntanya per lliure, “les allaus que hi ha ara són de neu molt pesada que pot causar contusions si una persona s’hi veu implicada”. En aquest sentit, recomanen anar sempre acompanyats, seguir un itinerari marcat i portar l’equipament necessari. Finalment, demanen als esquiadors que vagin a Arcalís o que esquiïn al matí, “a la nit gela més i hi ha menys risc”.

Dispositiu per controlar la fosa de neu davant del risc d'inundacions

tracking