AGRICULTURA

Ajuts per tornar a cultivar terres en desús

El Govern subvencionarà els pagesos que adeqüin les parcel·les per plantar-hi de nou i que preservin la biodiversitat

Ajuts per tornar a cultivar terres en desúsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern subvencionarà els pagesos que condicionin terrenys en desús per tornar-los a cultivar. L’objectiu de l’executiu és incentivar que els agricultors tornin a treballar les terres per obtenir un benefici econòmic i que això, de retruc, permeti mantenir els camps i el paisatge en bones condicions. La mesura, que va ser aprovada dimecres al consell de ministres i presentada ahir pel departament d’Agricultura, només se cenyeix a cobrir les despeses inicials per recuperar l’ús agrari dels prats.

El director del departament, Landry Riba, va explicar durant la presentació del reglament d’ajut al foment de pràctiques específiques per al medi natural que aquesta ajuda permetrà que “l’esforç per recuperar el terreny sigui menor”, encara que va remarcar que el rendiment agrari haurà de ser rendible “per si sol”. El departament d’Agricultura calcula que actualment hi ha 42 hectàrees de terreny al país que es podrien recuperar per ser novament cultivades. Per rebre l’ajut, els pagesos hauran d’acreditar que durant almenys tres anys han realitzat una activitat productiva a la parcel·la.

Riba va assenyalar que aquesta mesura, que tindrà una partida inicial de 200.000 euros, permetrà “donar profit” no tan sols als pagesos, sinó també a la societat. “La part més important és que les retribucions que percep el sector primari han d’aportar un benefici indirecte a la societat”, va asse­nyalar Riba, que va dir que l’activitat agrària permetrà “mantenir les condicions de paisatge rural”. Això, segons el director del departament d’Agricultura, ajudarà a “promocionar el territori, el nivell de lleure i de benestar”.

Pel que fa a les varietats productives que es podrien aplicar als terrenys, Riba va destacar l’ampli ventall de productes que podrien ser cultivats i va posar com a exemples els cereals, els arbres fruiters, la vinya, l’alfals per al bestiar i fins i tot els horts destinats a l’autoconsum. “Les pomeres estan tornant a colo­nitzar el Prepirineu amb força. Tampoc no és descartable que les puguem tornar a veure”, va asse­nyalar Riba, que va afirmar que “no hi ha cap catàleg concret”, però que de possibilitats n’hi ha “moltes”. El director d’Agricultura va explicar que el text es va treballar conjuntament amb el Cenma i amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra i que les converses amb les entitats van “arribar a bon terme”.

Protegir la biodiversitat

Dins d’aquest paquet de mesures, el Govern també destinarà ajuts per al manteniment d’espècies vegetals. En aquests casos, els pagesos que s’acullin al pla per rebre la subvenció rebran prescripcions tècniques del Govern per preservar la biodiversitat de les plantes. Aquestes mesures consistiran, per exemple, en indicacions sobre les condicions del reg, de la sembra o determinar el temps idoni de pastura dels animals.

Riba va explicar que els tècnics del Govern duran a terme controls periòdics per comprovar que es compleixen els objectius per mantenir les espècies vegetals. En cas que no se superessin, el pagès perdria l’ajut. El Govern calcula que hi ha unes 800 explotacions agrícoles que podrien acollir-se al pla per mantenir la biodiversitat vegetal.

tracking