tribunal superior

Pena de presó per amenaçar de mort el batlle Moynat

Penat amb 18 mesos condicionals un resident francès per voler aplicar “la llei de Síria” a David Moynat i per dir que Auschwitz no era “un càstig prou fort” per a ell

Pena de presó per amenaçar de mort el batlle MoynatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha ratificat la sentència dictada per Corts el novembre de l’any passat per la qual es condemna a 18 mesos de presó condicional un resident de nacionalitat francesa que va a amenaçar de mort el batlle David Moynat. Les amenaces es van produir en el marc d’una conversa telefònica amb una secretària judicial el març del 2014 per informar-se de l’estat i tramitació de les actuacions d’una causa que afectava la guàrdia del fill del processat. Després que se l’informés que en pocs dies li seria notificada la resolució del recurs d’apel·lació que havia formulat contra una decisió anterior del batlle que li retirava la guàrdia i custòdia del fill en favor de la mare, va iniciar les amenaces.

Va començar criticant les institucions del Principat i en especial la justícia andorrana. Tot seguit, amb un to de veu exaltat i amenaçador, va dir que “si la justícia no em dona la raó seré jo qui la farà la llei. La faré com a Síria i hi perdran tots”. I “el primer”, va continuar, serà “l’infame d’en Moynat”. Acte seguit va dir que “totes les persones que no són justes no haurien d’existir si jo fes la llei”, i referint-se de nou al batlle va indicar que les persones com ell “s’han de cremar” i que “és un mafiós”. Després de dir que per a ell “Auschwitz no era un càstig prou fort”, va acabar la conversa amenaçant que, si la resolució no li era favorable, “faria explotar el país”.

L’home, que per no entrar a la presó haurà de seguir un tractament psicològic durant el termini de dos anys, no ha estat condemnat només per amenaces condicionals de mort al batlle Moynat, fet que suposa un agreujant en haver-les proferit contra una autoritat o funcionari. Corts, primer, i el Superior, després, també l’han considerat culpable d’amenaçar de mort i injuriar una secretària judicial i dues treballadores d’Afers Socials. També és culpable d’injuriar el batlle.

Incidents en diverses visites

L’home, de 54 anys, va protagonitzar diversos incidents amb dues treballadores del ministeri d’Afers Socials, una assistenta i una psicòloga de l’equip especial de protecció a la infància, quan van haver d’intervenir als efectes del règim de visites supervisat fixat entre el pare i el menor.

En l’informe que van fer de la primera visita paternofilial el 2013 van indicar que el processat va insistir en el seu desacord amb el canvi de la guàrdia i custòdia, i que va manifestar que darrere del batlle Moynat hi havia la mateixa màfia que li va fer perdre el contacte amb dos fills que tenia d’una anterior relació a França. Va proferir amenaces de mort contra la psicòloga que va realitzar l’informe pericial sobre la custòdia.

En una altra visita, també el 2013, va explicar al seu fill que “quan aquestes diguin la veritat tornaràs a casa”, i dirigint-se a la psicòloga va dir: “Gràcies pel teu informe. Ja l’he vist. Puc perdonar però no oblido. Ja pots trucar a la policia, no tinc por. Què fareu tu i el Moynat?”

En una tercera visita, quan la psicòloga li va recomanar que canviés l’actitud envers el menor si no volia que la donés per acabada, li va dir: “Tu calla que no estic parlant amb tu, ets una estúpida.. També va amenaçar de “tallar” el coll a qui “s’interposi a estar amb el meu fill”.

En una altra visita i quan la treballadora social va intentar que no anés a la sala on es trobava el menor, el condemnat la va agafar pels braços fent un gest que va provocar que la dona es cobrís la cara per evitar ser agredida.

El Superior ha ratificat la sentència, que també prohibeix a l’home contactar amb les quatre víctimes per un període de dos anys, perquè considera provats els fets. Manté l’obligació del tractament perquè “té una personalitat impulsiva, trets psicopàtics, problemes d’afectivitat i dificultats per controlar i gestionar emocions”.

LES CLAUS

1 Antecedent

Un procés de guàrdia i custòdia d’un menor

Els fets van passar el 2014 en el marc d’una causa sobre la guàrdia i custòdia d’un menor. El batlle David Moynat va decidir que la custòdia del fill de l’acusat passés a mans de la mare, fet que no va agradar gens al processat, que el va amenaçar greument.

2 Amenaça

Una trucada a una secretària judicial

El resident francès va trucar a una secretària judicial de la Batllia per informar-se del seu cas. Quan li va dir que Moynat resoldria en breu el recurs que havia presentat per la pèrdua de la custòdia van començar les amenaces contra el batlle, la justícia andorrana i el Principat.

3 Víctimes

Incidents durant les visites paternofilials

L’home no només ha estat condemnat per amenaçar de mort i injuriar Moynat. També ho ha estat per amenaçar i injuriar a una secretària judicial i dues treballadores del ministeri d’Afers Socials. El processat va protagonitzar diversos incidents en les visites paternofilials.

tracking