seguretat a la muntanya

Allau de 100 metres al Pla de l'Estany

La caiguda de neu cobreix per complet el refugi alpí no guardat. Protecció Civil alerta que el perill d'allaus arribarà al nivell 4 diumenge, per l'augment de 10º de les temperatures amb domini del sol

Allau de 100 metres al Pla de l'EstanyMTB Aventures Tramuntanya

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Protecció Civil ha alertat en un comunitat del perill d'allaus 4 pel diumenge, per l'augment de 10º de les temperatures amb domini del sol. La humitat ambiental elevada, per les precipitacions que s'esperen demà, i el temps solejat de diumenge provocaran que la neu guanyi humitat i es preveu que es desencadenin allaus naturals de neu humida i de fons amb mides considerables, pels gruixos de neu que s'acumulen a les muntanyes. Per tot això, Protecció Civil ha demanat molta prudència de cara el cap de setmana i evitar activitats en aquelles zones més exposades al risc.

Una allau al Pla de l'Estany cobreix per complet el refugi alpí, la caiguda de la neu va tenir més de cinc metres d'alt i uns 100 de llargària. El petit habitacle no guardat va quedar totalment cobert per la neu, segons un expert que va pujar a la zona dimecres. L'allau es va produir dilluns, segons fonts de Protecció Civil.

Vallnord-Pal Arinsal va anunciar ahir que dimecres havia activat el pla per al desencadenament artificial d'allaus al sector d'Arinsal malgrat que l'estació està tancada des de diumenge passat. El motiu és la gran acumulació de neu i el risc de despreniment d'allaus. Així que per garantir la seguretat dels treballadors que segueixen fent tasques al domini, però també d'esquiadors de muntanya que s'hi puguin acostar, dimecres es van fer diverses detonacions: dotze descàrregues explosives, sis de les quals van esdevenir allaus. També el domini de Pas de la Casa-Grau Roig de Grandvalira ha fet servir el Gazex i “algun tir amb explosiu” per tal de minimitzar el risc ara que encara hi ha treballadors fent tasques de desmuntatge de xarxes i senyalitzacions un cop s'ha tancat la temporada d'esquí. Des de Protecció Civil insisteixen que serà una primavera complicada i ahir el director, Francesc Areny, va instar aquells que “tinguin ganes de fer esquí de muntanya que ho facin als llocs assegurats de les estacions d'esquí”. De fet, va recomanar especialment que acudeixin a “Arcalís, que encara està oberta i asseguren tota aquella zona”.

Risc cap a 4

La darrera nevada ha deixat al domini massanenc de Vallnord gruixos de dos metres de neu després que s'hi acumulessin entre quaranta i setanta centímetres nous. A Grandvalira també s'hi van guanyar cinquanta centímetres. El risc d'allaus, segons recollia el butlletí del servei meteorològic, s'havia fixat ahir al matí en 3 i per tant marcat, però s'augurava el pas a 4 i fort al llarg de la tarda per la pujada de les temperatures. La informació alertava de la inestabilitat del mantell nival i, en conseqüència, del risc de despreniments espontanis però també dels que podia provocar el pas d'esquiadors.

El responsable de Protecció Civil va avisar que “tota la primavera serà així, complicada, dins de les canals també hi ha molta neu i s'anirà podrint i baixant”, per la qual cosa va instar a actuar amb precaució.

Des de Vallnord-Pal Arinsal van assenyalar que després de les tasques dutes a terme pel grup de pisters especialitzats i amb l'ús d'un helicòpter i de la tasca diària que s'hi fa, en col·laboració amb Protecció Civil, per garantir que la carretera que condueix fins al sector és segura –atès que és un punt problemàtic “en situacions de vent i meteorologia desfavorable”–, “el camp de neu és segur per als visitants que continuen acudint a Arinsal, com ara esquiadors de muntanya o el mateix equip de treballadors”. El domini ha tancat portes amb la previsió de reobrir el 19 de maig i estrenar la temporada del Vallnord Bike Park.

D'altra banda, la xarxa viària va recuperar la normalitat ahir. Durant bona part de la jornada van continuar tancats el tram de la carretera de Montaup i el de la Coma de Ransol que s'havien bar­rat a la circulació pel risc d'allaus. Però el director de Protecció Civil va indicar a primera hora de la tarda que després d'assegurar la zona i verificar que el perill havia remès la previsió era la reobertura de la circulació al final de la tarda. Pels volts d'un quart de vuit del vespre l'Agència de Mobilitat va comunicar la fi del tall. Tanmateix, i quant a la necessitat d'equipaments, al matí encara eren necessaris per passar el port d'Envalira i per travessar cap a França. Els camions de més de 19 tones també continuaven tenint prohibida la circulació per accedir al país veí. Totes les restriccions es van aixecar al migdia.

Després d'aquest darrer temporal de neu, la previsió meteorològica més imminent apunta que avui i demà el límit de pluja-neu se situarà als 1.800 metres. Per diumenge ja pujarà als 2.700 metres.

El desgel

Ara la preocupació dels cossos d'emergència són les conseqüències del desgel als rius. Francesc Areny va explicar que havia mantingut una reunió ahir amb els bombers i també amb el COEX. “Anem analitzant la situació, mirant què podem fer.” “La fosa sola no ens preocupa gaire però si va associada amb precipitacions de pluja el perill pot ser major”, va explicar. Així que hi haurà una vigilància constant per si cal fer alguna actuació, hi va afegir.

Precaució amb l'esquí de muntanya

Precaució amb l'esquí de muntanya

tracking