TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Janitskin demana al TC que paralitzi l'extradició a Finlàndia

L’advocat demana al TC que paralitzi la mesura i avui o demà s’espera que el vinguin a buscar del seu país

Janitskin demana al TC que paralitzi l'extradició a Finlàndia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’extradició al seu país d’origen del periodista i polític ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin pot provocar un incident amb les autoritats del país bàltic si el Tribunal Constitucional accepta paralitzar-la de manera cautelar com avui demanarà l’advocat del processat, Alfons Clavera. Els fets entorn de Janitskin es van precipitar ahir després que el Tribunal Superior valorés el recurs presentat contra la decisió de Corts d’ingressar de nou a la presó el finlandès revocant la mesura d’ar­rest domiciliari monitorat que el mateix tribunal havia dictat fa uns mesos. Una decisió presa en virtut de l’article 18 de la Llei d’extradició, que indica que un cop una extradició és ferma i executiva el processat ha d’ingressar a presó en espera que les autoritats del país que el reclama el vinguin a buscar per portar-lo davant dels tribunals que el busquen. Un fet que en el cas de l’ultra finlandès, segons va explicar el fiscal general, Alfons Alberca, passarà avui o com a molt tarda demà.

La defensa va demanar, pel càncer que pateix el seu client, que l’espera sigui al domicili que Janitskin té a Fontaneda i monitorat, fet al qual es va negar el ministeri públic en considerar-lo contrari a la llei. Els magistrats del Superior van dictar sentència mitja hora després de donar per finalitzat el judici i van decidir desestimar el recurs.

El tribunal també va aprofitar per comunicar la decisió presa respecte a l’incident de nul·litat d’actuacions presentat per l’advocat de Janitskin contra la decisió del Superior d’acceptar l’extradició del finlandès. Desestimat, Clavera va anunciar als periodistes que avui a primera hora presentarà davant del Constitucional un recurs d’empara en considerar que la decisió del Superior, que va revocar la sentència de Corts que havia negat l’extradició, va contra el dret fonamental del seu client a un procés degut en haver-hi una vulneració del principi de legalitat processal.

La novetat, i el que pot comportar el conflicte amb les autoritats finlandeses, és que també demanarà al Tribunal Constitucional que com a mesura cautelar es paralitzi l’extradició del polític i periodista d’extrema dreta. I vol que els magistrats ho decideixin de manera immediata i abans que entrin a valorar si el recurs d’empara s’ha d’admetre a tràmit.

Si el Tribunal Constitucional acaba dictant la paralització de l’extradició es podria donar el cas que ho fes en el mateix moment o poques hores abans que les autoritats finlandeses hagin arribat a Andorra per portar Janitskin davant de la fiscalia del seu país. L’ultranacionalista està reclamat per donar explicacions sobre els presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi, calúmnies, amenaces i violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual.

Janitskin demana al TC que paralitzi l'extradició a Finlàndia

tracking